Gent experimenteert met de leefstraat

leefstraatWat ontstond uit de creatieve discussies van 25 enthousiastelingen in Gent is uitgegroeid tot een serie van experimenten rond duurzame mobiliteit. Eén zo’n project is de leefstraat.

Het project ‘Fiets van Troje’ begon als een serie discussiebijeenkomsten met bewoners en deskundigen uit de stad.

Het bleef daarbij niet alleen bij een toekomstschets, maar ook rolde een aantal concrete vernieuwende projecten uit de bus.

De ‘schoolstraat’ was zo’n project dat eerder aan de orde kwam op Verkeersnet.nl.

Leefstraat 1.0 is het volgende experiment. Drie Gentse straten startten in juni met de eerste tijdelijke leefstraten.

De bewoners proberen en maand lang via een andere straatinrichting alternatieve vormen van mobiliteit en activiteiten uit. Zo’n leefstraat komt er als de bewoners dat willen. De straat gaat dan een maand lang dicht en wordt tijdelijk heringericht. De bewoners krijgen hulp bij het kiezen van alternatief vervoer, zoals bijvoorbeeld de deelauto.

Als de proef slaagt volgen er de komende paar jaar nog enkel tientallen leefstraat-experimenten.

Ook op rol staat Winkelen 2.0. Het idee is eenvoudig: in plaats van elke zaterdag met zijn allen naar de supermarkt te rijden, komt de supermarkt tot bij jou. De initiatiefnemers onderzoeken of boodschappen op een centraal punt in de wijk kunnen worden afgeleverd.

Verder werkt men een eenvoudige app om voor woningen een mobiliteitsscore te kunnen berekenen. Die ‘M-score’ zou op termijn naast de energiescore kunnen staan op elke woningsite.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.