Roermond start met mobiliteitsfonds

roermond

In Roermond is het convenant Mobiliteitsfonds Roermond ondertekend. Dit Mobiliteitsfonds, de eerste in Nederland, organiseert de samenwerking binnen de gemeente en 1.200 ondernemers.

Het  Mobiliteitsfonds Roermond is het eerste publiek-private fonds in Nederland dat zich richt op duurzame mobiliteitsmaatregelen die op gemeenschappelijke basis bekostigd worden. Het fonds organiseert de samenwerking tussen de gemeente en  de ondernemers om gezamenlijk bereikbaarheidsprojecten uit te voeren.

De kooptoeristen en Roermond als vestigingsstad voor industriële en dienstverlenende bedrijven zorgen regelmatig voor grote druk op de bereikbaarheid. Daarnaast worden er in de nabije toekomst ingrijpende wegwerkzaamheden uitgevoerd op de N280 binnen Roermond. Innovatieve oplossingen zijn noodzakelijk om hierop in te spelen

Het Mobiliteitsfonds Roermond moet een concrete bijdrage gaan leveren aan de bereikbaarheid  door uitvoering van “zachte” projecten en niet door asfalt te leggen. Doordat deze projecten mede worden bedacht en gedragen door de betrokken ondernemers en de gemeente kan er snel en in ieders belang gehandeld worden, zo hoopt de gemeente.

Voor de basisfinanciering van het fonds zullen de gemeente en private partijen ieder de helft bijdragen. Deze is geraamd op € 100.000,-. Voor grote projecten wordt aparte financiering binnen overheden en bedrijfsleven gezocht.

Volgens wethouder Gerard IJff van Roermond is niet eerder in Nederland is een Mobiliteitsfonds opgezet waar publieke en private partijen structureel bijdragen aan projecten op gebied van mobiliteit en bereikbaarheid.  ‘Grote steden als Madrid, Birmingham, Warschau en Frankfurt zijn kennis komen ophalen hoe we in Roermond als gemeente samenwerken met private partijen binnen mobiliteit’, aldus wethouder IJff. 

Het Mobiliteitsfonds Roermond is gestart met de uitvoering van het eerste grote project. De Roermondse binnenstadondernemers willen een “gastgerichte” bewegwijzering in de binnenstad tot het Designer Outlet Roermond realiseren. Dit wordt samen met het Mobiliteitsfonds uitgevoerd en moet dit jaar klaar zijn.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.