Steeds minder scholen in de buurt

schoolkinderenIn de afgelopen tien jaar daalde vooral op het platteland en in regio’s aan de rand van Nederland het aantal kinderen tussen 4 en 12 jaar. Steeds meer dorpsscholen overwegen daarom te fuseren, of hebben dat al gedaan.

Dit meldt het Planbureau voor de Leefomgeving.

In de toekomst speelt dat niet meer alleen in perifere regio’s als Oost-Groningen, maar bijvoorbeeld ook in plattelandsgemeenten in het Groene Hart van de Randstad.

Tot 2025 daalt namelijk het aantal basisschoolleerlingen aanzienlijk in verreweg de meeste gemeenten – vooral de kleinere.

Voor ruim honderd gemeenten, waaronder Utrechtse Heuvelrug en Twenterand, is die daling zelfs meer dan een kwart.

In een klein aantal gemeenten neemt het aantal kinderen toe met ruim 10 procent. Het gaat hier vooral om de grote(re) steden door heel Nederland en de randgemeenten daar omheen, zoals Amsterdam en Amstelveen.

Kan een kind straks nog wel in het eigen dorp of de eigen wijk naar school? In gemeenten als Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen), Vlagtwedde en Stadskanaal (Groningen) zijn nu op korte afstand al weinig basisscholen.

Met de verwachte fusies zijn er in de toekomst nog minder scholen in de buurt. Bovendien wordt daardoor de afstand naar de school groter. In een gemeente als Utrecht zijn er juist veel basisscholen en op vrij korte afstand.

daling_kinderen
Ontwikkeling aantal kinderen (bron: PBL).
afstand_school
Afstand tot basisschool (bron: PBL).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.