Uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer fors teruggedrongen

uitstoot_wegverkeer
[klik voor grotere afbeelding]
De uitstoot van schadelijke stoffen, zoals NOx (stikstofdioxide) en CO (koolmonoxide), door het wegverkeer is de afgelopen twee decennia spectaculair afgenomen.

Dat is te zien in de nieuwe uitgave Mobiliteit in Cijfers Auto’s van Bovag en Rai, dit jaar voorzien van een aantal tabellen uit de Duurzaamheidsmonitor Mobiliteit. De Duurzaamheidsmonitor is hiermee als aparte uitgave komen te vervallen.

Voor de uitstoot van NOx bedroeg de afname ruim 64%, voor de uitstoot van CO bedroeg de afname bijna 59%. Dat is vooral te danken aan de vooruitgang die de auto-industrie heeft geboekt in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve emissie reducerende technologieën, aldus de RAI-Vereniging.

Op een kortere termijn bezien, is zeer opvallend dat de CO2-uitstoot van nieuw verkochte personenauto’s tussen 2007 en 2013 fors is afgenomen. Met een gemiddelde van 109 gram CO2/km is het Nederlandse wagenpark inmiddels met ruime voorsprong Europees koploper

Mobiliteit in Cijfers geeft verder uitvoerige informatie over het bezit en gebruik van personenauto’s en bedrijfsauto’s, registraties, onderhoud en de ontwikkelingen op het gebied van files. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij de economische en fiscale betekenis van deze vervoersmiddelen.

Mobiliteit in Cijfers Auto’s 2014/2015 is ook online raadplegen en downloaden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.