Filegroei zet door

filesVoor het derde achtereenvolgende kwartaal is het aantal files in ons land toegenomen. Sinds april 2014 groeide de filezwaarte met ruim 8 procent.

De herstructurering van diverse knelpunten, openstelling van veel extra rijstroken maar ook de economische situatie zorgden de afgelopen jaren voor een forse daling van de filezwaarte. Aan deze daling is vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een einde gekomen, zo meldt ANWB Verkeersinformatie. Niet alleen tijdens de spitsuren maar ook overdag stonden er meer files dan vorig jaar.

Op de snelwegen in het zuiden van het land en in de regio Den Haag nam het aantal files in 2014 het meest toe. Met de opening van de nieuwe Coentunnel in de Ringweg Amsterdam is de doorstroming aan de westkant van de hoofdstad aanzienlijk verbeterd. Daarentegen zijn de files op de A1 Amsterdam – Amersfoort het afgelopen jaar met 20 procent toegenomen. Het grootste knelpunt is de A1 tussen knooppunt Eemnes en Amersfoort, maar ook bij het knooppunt Muiderberg (A1/A6) stond het verkeer veel vaker stil.

Op de A12 en A50 hadden automobilisten veel meer geduld nodig voor het knooppunt Grijsoord bij Arnhem. De filezwaarte op de wegen in de regio Rotterdam nam iets af maar het blijft daar bijzonder druk in de spits.

Opmerkelijk is dat er het afgelopen jaar ook een aantal knelpunten in ons wegennet weer terugkeert. De A2 ‘s-Hertogenbosch richting Utrecht tussen knooppunt Empel en Kerkdriel en de A4 Den Haag richting Amsterdam tussen Leidschendam en Zoeterwoude doen in de spits weer mee in de top 10.

Gelet op de economische ontwikkelingen waaronder signalen over stijgende volumes in het goederenvervoer verwacht de ANWB dat de filegroei ook in 2015 doorzet.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.