Cijfers van buurten en hun inwoners op de kaart

cbsWat is de gemiddelde WOZ-waarde van de huizen in de buurt? Hoeveel verdienen de inwoners van een buurt gemiddeld? En hoe zit het met het autobezit? CBSinuwBuurt.nl  laat deze cijfers op de kaart zien én maakt het makkelijk om meerdere buurten te vergelijken.

Op CBSinuwBuurt.nl zijn cijfers te vinden over zo’n 75 kenmerken van buurten en hun inwoners, van bevolkingssamenstelling tot opleidingsniveau en van het aantal supermarkten tot het aandeel mensen dat een WW-uitkering heeft. Wie de website bezoekt met een tablet of smartphone met gps kan met één druk op de knop cijfers opzoeken over het gebied waar hij zich bevindt.

De cijfers op CBSinuwBuurt.nl zijn vaak niet alleen per buurt te bekijken, maar ook per wijk, gemeente, bevolkingskern en zelfs per vierkant van 100 bij 100 of 500 bij 500 meter. Gebruikers kunnen eerst een onderwerp kiezen en daarna aangeven op welk niveau ze deze willen zien, of eerst een niveau kiezen en daarna één van de beschikbare kenmerken selecteren.

De meeste cijfers zijn over meerdere jaren te bekijken. Daarnaast biedt CBSinuwBuurt.nl de mogelijkheid om twee of meerdere gebieden met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld de eigen buurt met één aan de andere kant van de stad of zelfs van het land. Vanuit de kaart kunnen gebruikers doorklikken naar grafieken en tabellen met de cijfers die ze op dat moment bekijken.

Het CBS blijft CBSinuwBuurt.nl verder ontwikkelen. Gebruikers kunnen via ‘Verbeter CBS in uw buurt’ in het informatiescherm hun suggesties en ideeën delen. Later dit jaar wordt een update verwacht waarin cijfers over zo’n 150 nieuwe onderwerpen worden toegevoegd. Dan zijn er op CBSinuwBuurt.nl ook cijfers te vinden over onder meer gas- en elektriciteitsgebruik naar type woning, autobezit naar type brandstof en allochtonen naar herkomst en wordt het aantal voorzieningen waarover buurtcijfers beschikbaar zijn uitgebreid.

Het CBS zorgt er altijd voor dat cijfers niet herleidbaar zijn naar individuele personen, bedrijven of instellingen. Daarom zijn met name bij de vierkanten van 100 bij 100 meter cijfers over bijvoorbeeld de WOZ-waarde  van woningen en de herkomst van de inwoners vaker afgeschermd. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het gebied, hoe meer cijfers het CBS moet afschermen.

De cijfers op CBSinuwBuurt.nl zijn vrij beschikbaar als geoservice via Publieke Dienstverlening op de Kaart en als Open data via het Open data-portal van het CBS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.