Nieuwe richtlijn voor markering bij halteplaatsen

Voor blinden en slechtzienden bieden geleidelijnen (ribbeltegels) en attentiemarkering (noppentegels) houvast op halteplaatsen. Op dit moment is er geen formele richtlijn om de instapplaats op de halte te markeren. Om duidelijkheid te geven waar de instapplaats op een halteplaats zich precies bevindt adviseert CROW een instapmarkering die bestaat uit 2×3 noppentegels.

De tegels die de instapmarkering vormen, dienen bij voorkeur zwart van kleur te zijn. Dit vanwege het contrast met de omgeving. Tevens geven zwarte tegels een goed herkenningspunt voor de chauffeur bij het halteren. De kleur geel is onaangenaam voor blinden (overstraling) omdat deze te weinig contrast biedt. Tevens is het aanbevolen de tegels te voorzien van een klankfunctie.

Bestaande halteplaatsen en perronelementen kunnen betrekkelijk eenvoudig worden aangepast indien de wegbeheerder of vervoerder hiervoor kiest. Op Publicatie 233 Handboek Halteplaatsen zal naar aanleiding hiervan errata verschijnen, omdat hier een voorbeeld wordt gegeven de instaplocatie aan te geven met een gele pijl.

Op veel plaatsen wordt veelal attentiemarkering (2 x 2 tegels) toegepast. Deze markering wordt eveneens gebruikt op een geleidelijn voor blinden en slechtzienden als hun oplettendheid gevraagd wordt bij bijvoorbeeld een splitsing of de eindiging van looproutes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.