Niet bezuinigen op benzine

De auto wordt vooral gezien als noodzaak, meer dan als luxe. Dat blijkt volgens Postbank Economisch Bureau uit een onderzoek naar de economische aspecten van autorijden. Op de vraag waarop mensen het eerst op zouden bezuinigen als dat nodig is antwoordde meer dan de helft (53%) van de gepeilde bezoekers van de Postbank website dat men eerst op vakantie bezuinigt, een kwart (25%) op kleding en 18% op de auto. Slechts een op de twintig (5%) zou het eerst op eten besparen.
Als het nodig is om op de autokosten te besparen dan zouden twee op de vijf (39%) kiezen voor langer afschrijven en een derde (34%) voor minder rijden.  En als de benzine 2 euro per liter zou kosten, dan is dat voor maar 15% van de respondenten reden om de auto weg te doen. Zeven op de tien (72%) behoudt toch liever zijn auto (en voor 14% is het niet van toepassing).
Wel is er een groep die de auto vaker laat staan bij deze prijzen. Twee op de vijf (39%) zegt minder auto te gaan rijden als een liter benzine 2 euro kost.
De groep die zijn gedrag niet aanpast – of niet aan kàn passen – is groter. De helft (48%) van de gepeilde bezoekers ziet in de hoge prijzen geen reden om minder auto te gaan rijden. Hogere wegenbelasting heeft een veel grotere invloed op de beslissing de auto weg te doen dan duurdere benzine. Een verhoging van de maandelijkse kosten met 100 euro is voor 28% reden om de auto weg te doen.
Files blijven een grote ergernis van automobilisten. Een op de tien (10%) denkt dat rekeningrijden de files doet verdwijnen, 85% denkt van niet.
Een week lang namen dagelijks gemiddeld 47.000 respondenten deel aan het Postbank onderzoek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.