Begroting Verkeer en Waterstaat: vaart maken met kilometerheffing

snelwegIn 2010 doen 25.000 vrijwilligers mee aan verschillende projecten om ervaring op te doen met de mogelijkheden van satelliettechniek en gedragsprikkels om bewust te rijden. Deze bestaan uit de mobiliteitsprojecten in Amsterdam, Arnhem-Nijmegen, Den Haag, Eindhoven-Den Bosch, Rotterdam en Utrecht. Tegelijkertijd vinden de eerste technische testen en de voorbereidingen plaats voor een grootschalige praktijktest. De testen zijn bedoeld om de betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en fraudebestendigheid van het systeem van de kilometerprijs te verbeteren.
Dit staat in de begrotingsvoorstellen van Verkeer en Waterstaat voor 2010. In 2010 zet Verkeer en Waterstaat de volgende stappen op weg naar de kilometerprijs. Daartoe wordt de Wet op de Kilometerprijs nu snel naar de Tweede Kamer gestuurd, zo belooft minister Eurlings.
Verder krijgt elektrisch rijden het komend jaar een extra impuls. In juli is het plan van aanpak elektrisch rijden aan de Tweede Kamer aangeboden. De marktintroductie van elektrisch vervoer wordt gestimuleerd met proeftuinen, fiscale ondersteuning en een speciaal in het leven te roepen ‘Formule E-team’. Dit is een publiek-private groep, die de komst van de elektrische auto helpt voorbereiden. Voor het plan elektrisch rijden stellen Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken in totaal 65 miljoen euro beschikbaar.
In het Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer worden volgend jaar zo’n 35 projecten versneld uitgevoerd om reizigersgroei in het regionaal OV te stimuleren. In 2010 kan de reiziger in trein, tram en metro de OV-chipkaart gebruiken. In 2010 wordt de nieuwe spoortunnel Arnhem CS opgeleverd en werken we toe naar zes intercity’s per uur tussen de grote steden in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant. De komende twee jaar komt er 90 miljoen euro vrij voor verbetering aan een flink aantal regionale spoorlijnen.
Ten aanzien van de infrastructuur stelt V&W dat we in 2010 de vruchten gaan plukken van de eerste Sneller en Beter-besluiten door de uitvoering van een groot aantal van de 30 Spoedwetprojecten. Deze leveren op de korte termijn 560 kilometer aan extra wegcapaciteit. Zo ondergaat de A12 een metamorfose: acht hardnekkige filetrajecten tussen Gouda en Arnhem zijn uiterlijk in 2014 vernieuwd en start (is gestart) de uitvoering van de werkzaamheden aan de A4 tussen Burgerveen en Leiden.
Om de economie te stimuleren dient het kabinet op Prinsjesdag de Crisis – en Herstelwet in. Hiermee is zeker gesteld dat in 2010 en volgende jaren de planning van urgente infrastructurele projecten wordt gehaald en waar mogelijk wordt versneld, aldus Eurlings. Het gaat bijvoorbeeld om de tunnel in de A2 bij Maastricht, de aanleg van de A74, de wegverbreding van de A1/A6/A9 Amsterdam-Almere.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.