Spijtmodel met een morele dimensie

De Europese Onderzoeksraad trekt twee miljoen uit voor een studie naar moreel keuzegedrag, die zal worden uitgevoerd door de TU Delft. De resultaten zullen worden gebruikt om het morele aspect in bestaande mobiliteitsmodellen in te brengen.

De studie wordt uitgevoerd door professor Caspar Chorus. ‘Het model dat je gebruikt om te voorspellen welke auto iemand koopt, kan haast niet hetzelfde model zijn dat voorspelt of die persoon vreemd gaat of niet. Intuïtief geloof ik niet dat daar dezelfde mechanismen spelen’, zegt hij het universiteitsblad Delta. Caspar Chorus gaat nu onderzoeken of dergelijke dilemma’s in wiskundige formules zijn te vatten.

Het morele aspect vormt ook een aanvulling op het eerder door Chorus ontwikkelde ‘spijtmodel’. Het spijtmodel is een keuzemodel dat veronderstelt dat mensen bij het maken van keuzes vooral het gevoel van spijt achteraf proberen te minimaliseren en niet zozeer uit zijn op het kiezen van het alternatief met het hoogste nut. Het idee van die spijtminimalisatie is onder andere geënt op neurologische studies die uitwijzen dat bij het maken van keuzes het hersengedeelte dat te maken heeft met straf en teleurstelling meer actief is dan het gebied dat te maken heeft met beloning en optimisme. Wereldwijd wint het spijtmodel – oorspronkelijk ontwikkeld voor de sector mobiliteit maar inmiddels ook in andere vakgebieden in gebruik – aan populariteit, aldus Chorus.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.