Filezwaarte met 12 procent toegenomen

De filezwaarte in Nederland is het afgelopen jaar met 12 procent toegenomen vergeleken met 2015.

Dit zegt de ANWB die denkt dat de toename grotendeels te wijten is aan de verbeterde economische omstandigheden.

De verbeteringen aan de infrastructuur met de opening van nieuwe wegen en extra rijstroken blijken niet opgewassen tegen het steeds grotere verkeersaanbod. Op wegen waar extra rijstroken zijn aangelegd neemt het oponthoud wel af maar de totale vertraging door files stijgt flink.

Een uitzondering is de regio Rotterdam waar de filezwaarte in 2016 daalde. Door de opening van de A4 tussen Delft en Schiedam in december 2015 en de verbreding van de A15 Europoort-Rotterdam daalde het aantal files met 8 procent.

Weggebruikers in de ochtendspits hadden in 2016 zo’n 6 procent meer last van files terwijl de verkeersdrukte in de avondspits met ruim 14 procent groeide. Dat het verkeersaanbod sterk groeit blijkt uit de forse toename van het aantal files overdag. De filezwaarte tussen 10.00 en 15.30 uur nam in 2016 met 21 procent toe.

Het grootste knelpunt is de A4 Den Haag – Amsterdam, tussen Leidschendam en Zoeterwoude. De drukste spits van 2016 is die van dinsdagavond 1 november. Toen stond er in totaal 928 kilometer file.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.