Verkeersdrukte rijkswegen neemt opnieuw toe

In 2016 is weer meer gereden en meer in de file gestaan dan in voorgaande jaren. Het aantal afgelegde kilometers steeg met 3,1% ten opzichte van 2015. De groei vindt vooral plaats aan het begin van de spitsen en overdag. Ook de jaarfilezwaarte steeg (13,1%).

In 2016 zijn, net als in 2015, de files meer verspreid over het hele land. De belangrijkste oorzaak van files blijft de hoge verkeersintensiteit in de spits, gevolgd door ongevallen en incidenten.

Het aantal afgelegde kilometers in 2016 is met 3,1% gestegen tot 69,9 miljard voertuigkilometers. Groei vindt vooral plaats aan het begin van de spitsen en overdag. In de filetop-10 staat de A4 bij Leiden tussen Leidschendam en Zoeterwoude-Dorp op de eerste plaats.

2016 kende geen echt extreme filedagen. De drukste dagen waren in november waarbij regen in combinatie met de overgang naar de wintertijd en ongevallen zorgde voor langere files.

Meer file heeft ook tot meer reistijdverlies voor de weggebruikers geleid. Het aantal uren dat alle weggebruikers samen extra hebben moeten reizen doordat ze bijvoorbeeld in de file stonden is gestegen met 10,6% naar 61,4 miljoen uur op jaarbasis.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.