
Segway en Veolia haltepaal wettelijk geregeld
De Segway wordt officieel toegestaan, en ook de Veolia haltepalen worden wettelijk geregeld. Dit blijkt uit een ontwerpbesluit dat door de Minister van Verkeer en Waterstaat is ingediend. De voorstellen moeten nog wel de officiële goedkeuring van de beide Kamers meekrijgen.
Het gaat om wijzigingen van het RVV en de Wegenverkeerswet. Door middel van het besluit wordt het mogelijk dat iedereen vanaf 16 jaar zonder rijbewijs en zonder helm, met een maximumsnelheid van 25 km/uur, op het fiets(/bromfiets)pad, of indien dat ontbreekt de rijbaan, mag rijden op een aangewezen bijzondere bromfiets die niet is voorzien van een kentekenplaat, maar wel van een geldig verzekeringsplaatje. Daarmee wordt bijvoorbeeld de Segway formeel gelegaliseerd. Het besluit regelt bovendien dat de wegbeheerder aan gehandicapte kinderen jonger dan 16 jaar een ontheffing van de minimumleeftijd kan verlenen.
Verder leidt het besluit ertoe dat dergelijk bijzondere bromfietsen bij gebruik ’s nachts of overdag bij slecht zicht verlichting moeten voeren, maar dat mogen ook lampjes zijn die men aan de kleding bevestigt.
Verder vervangt hett wijzigingsbesluit het in het RVV 1990 voor bus- en tramhaltes voorgeschreven verkeersbord door de twee verkeerstekens die zijn voorgeschreven in het Weens Verdrag inzake verkeerstekens. Dat betekent dat bus- en tramhaltes kunnen worden aangegeven door middel van een bord waarop in ieder geval een zwarte autobus of tram wordt weergegeven in een wit vlak, dat zich in een blauw vlak bevindt. In dat geval zijn de wettelijk regels ten aanzien van stopverboden en voorrang voor de bus bij het wegrijden van toepassing. De wetwijziging maakt het gebruik van de kokervormig haltepaal van Veolia mogelijk.