Goede ervaringen met gebruik van led in openbare verlichting

Hoewel de meningen over het gebruik van leds in openbare verlichting verdeeld waren, stelt Agentschap NL in een recente evaluatie dat de ervaringen positiever uitvallen.  Als er voldoende wordt gelet op het lichtontwerp, zijn ledlampen goed toepasbaar in de openbare verlichting, aldus een evaluatie van meer dan 35 led-proefprojecten. Maar echt goedkoop zijn ze nog niet in het gebruik.
Bewoners en verkeersdeelnemers zijn over het algemeen tevreden over ledverlichting in de openbare ruimte. Zij ervaren het gebruik van led meestal als een verbetering ten opzichte van de oude situatie met conventionele verlichting. In woongebieden is led al een zuiniger alternatief voor (compact)fluorescentielampen met energiebesparingen die kunnen oplopen van 10 tot soms meer dan 15%. Gezien de snelle ontwikkeling van leds is het zo goed als zeker dat het besparingspercentage de komende jaren stijgt. Ledverlichting is op dit moment nog niet de meest energiezuinige vorm van openbare verlichting. De gele natriumlampen – die veel naast verkeerswegen gebruikt worden – zijn nog energiezuiniger. 
De huidige aanschafkosten van leds zijn nog relatief hoog. In ledprojecten is het daarom lastig om de extra investeringen snel terug te verdienen. Naar verwachting daalt de prijs van leds en stijgt de energieprijs de komende jaren, waardoor de drempel voor aanschaf en gebruik van leds wordt verlaagd. 
Sommige gemeenten zijn zo tevreden over het gebruik van leds dat deze ledverlichting op grote schaal gaan invoeren. Voorbeelden hiervan zijn de gemeenten Eindhoven, Breda, Assen en Tilburg. 
Een enkele gemeente had echter in de aanloopfase een slechte ervaring met een nieuwe leverancier of een kwalitatief slecht ledarmatuur en stopte daarom voortijdig met een pilot. Belangrijk is dat er bij een (proef)project vooraf voldoende aandacht wordt besteed aan het lichtontwerp en achteraf aan een goede evaluatie om ervaring op te doen met deze nieuwe technologie, aldus de evaluatie.
Bewoners en verkeersdeelnemers zijn  over het algemeen tevreden over het gebruik van ledlampen in de openbare verlichting.  Lichtniveau en ‘lichtkleur’ zijn voldoende, en er wordt geen afname van de sociale veiligheid ervaren.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.