Openingshandeling N605 (fotograaf: Marc Bolsius)

Nieuwe Randweg verlost dorp van overlast doorgaand verkeer

De aanleg van een nieuwe weg rondom het Brabantse Boekel moet de overlast van doorgaand verkeer in de kern van het dorp oplossen. De eerste schop ging deze week de grond in. Het is de bedoeling dat de nieuwe N605 Randweg Boekel de leefbaarheid en veiligheid in het dorp flink verbetert.

Tot nog toe reed het doorgaande verkeer tussen Gemert en Uden via de kern van Boekel, met overlast voor de bewoners tot gevolg. Dat moet met de komst van de nieuwe weg ten westen van het dorp voorbij zijn. Het gaat om een enkelbaans weg met één rijstrook per richting. De bouw van de Randweg werd maandag gestart door de provincie Noord-Brabant, de gemeente Boekel en aannemer Dura Vermeer.

Minder verkeer in woonplaats

“Goed dat we zijn begonnen”, zei de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat. “De komende maanden wordt hier flink gewerkt zodat de nieuwe weg hopelijk zomer volgend jaar geopend kan worden en alle inwoners van Boekel de voordelen kunnen ervaren van minder verkeer door hun woonplaats.” Hij zette de eerste schop in de grond met wethouder Marius Tielemans van Boekel en Roelant Veldboer, de directeur bij Dura Vermeer Regio Zuidoost.

Er is gekozen om de weg uit te voeren met geluidreducerend asfalt en in totaal is ongeveer 17 miljoen euro gemoeid met de bouw van de nieuwe 80-kilometerweg. Daarmee kunnen ook voorzieningen worden gebouwd om de weg veilig te kunnen oversteken. De randweg begint bij de kruising Gemertseweg (N605) met de Mutshoek en loopt dan in noordwestelijke richting. Ongeveer ter hoogte van Molenakker sluit de randweg weer aan op de N605. Daartussen sluiten rotondes aan op bedrijventerrein De Vlonder en de Erpseweg.

Faunapassages, nestkasten en herinrichting van de natuur

Het was voor uitvoerende partijen hier van belang om te denken aan natuur en de dieren. Daarom wordt het volledige tracé afgerasterd om aanrijdingen met dieren, met name dassen, te voorkomen en gaan faunapassages ervoor zorgen dat dieren de weg veilig kunnen kruisen. Ook is gedacht aan de vleermuizen, mussen en uilen die in het gebied leven, door nieuwe netkasten op te hangen. Rondom de weg worden percelen ingericht met water en groen. In dit gebied worden ook wandel- en fietsroutes aangekleed en ze krijgen bewegwijzering.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.