Fietsbrug, boogbrug over A2 bij Eindhoven

160 meter lange fietsbrug over A2 bij Eindhoven geplaatst

Foto: ipv Delft

De 160 meter lange fietsbrug over de A2 en N2 bij Eindhoven is zaterdagnacht op zijn plek gereden. Tijdens de klus werd de nieuwe brug in één nacht over de veertien rijstroken gelegd. Er is bewust gekozen voor een netwerkboog, omdat deze zowel de A2 als de aan weerszijden geleden N2 in één keer kan overspannen.

De lange boogbrug is ontworpen door ipv Delft, dat vooraf ook naar andere brugtypes keek. Maar deze variant had uiteindelijk de voorkeur. Naast de lengte, ontstaat volgens het ontwerpbureau ook een rustig beeld zonder steunpunten, waardoor automobilisten vrij zicht hebben op de omgeving, het bestaande viaduct en alle op- en afritten. Bovendien laat dit ruimte om in de toekomst de wegindeling aan te passen.

Veiligheid voor fietsers

De brug is belangrijk als aanvulling op het fietsnetwerk rond Eindhoven Airport en de Brainport Industries Campus en sluit aan op de doorgaande fietsroute langs de Anthony Fokkerweg en verscheidene recreatieve fietsroutes in de regio’s. Op de brug zelf is gedacht aan de veiligheid voor alle gebruikers. Alle toeleidende padedn zijn bewust ruim opgezet en de bochtstralen op de kruisingen en splitsingen zijn afgestemd op relatief hoge snelheden. Het dek zelf is vijf meter breed, waardoor er voldoende ruimte is voor vier fietsers en twee voetgangers naast elkaar.

De gemeente is trots op de nieuwe brug. “Het is een prachtig mooi ding”, vertelt projectleider Kees Smaling van Dura Vermeer. De brug overspant in één keer de hele snelweg, zonder steunpunten. Ook wethouder Monique List-de Roos is ervan overtuigd: “Deze brug zal echt opvallen, door de constructie, maar zeker ook door de verlichting. Van ver zie je de brug al door de verschillende kleuren, echt een icoon voor de stad en deze regio.”

Veiligheid

Om te voorkomen dat vandalen vanaf de brug objecten op de onderliggende auto’s kunnen gooien, is een anti-vandalisme-scherm van gaas in het ontwerp geïntegreerd. Bovendien is de brug uitgerust met led-lijnverlichting, die zowel het brugdek als de bruggebruikers verlicht en zijn spots geplaatst op de bovenzijde van de staanders van het anti-vandalisme-scherm. De verlichting past zich in kleur aan aan de snelheid van de verkeersdeelnemer.

Het plaatsen van de nieuwe fietsbrug startte op zaterdagavond om 22.00 uur en duurde tot de vroege uurtjes op zondagochtend. Dit betekende ook dat enkele wegen tijdelijk moesten worden afgesloten, maar de werkzaamheden verliepen voorspoedig. Fietsers moeten wel nog even wachten totdat ze via de brug de snelweg over kunnen. Dit zal vanaf eind oktober mogelijk zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.