Fietspad met boom (foto: Localyse)

Nieuwe dienst verbetert vindbaarheid locaties en routes in Google Maps

Bron: Localyse

Veel dagjes weg beginnen tegenwoordig met het opzoeken van de route via Google Maps. Het komt echter voor dat reizigers alsnog vertraging oplopen of op de verkeerde plek uitkomen, omdat de route-informatie in Google Maps afwijkt van de daadwerkelijke situatie. Soms met gevaarlijke situaties of oponthoud voor het verkeer tot gevolg. Voor gemeenten en locatiebeheerders is het dus van groot belang om die plekken zo goed mogelijk vindbaar te maken in Google Maps.

Om dit soort verouderde of niet kloppende informatie aan te passen, is de nieuwe dienst Improve Google Maps ontwikkeld. Deze dienst kan verbeteringen doorvoeren in Google Maps. Het zorgt er zo voor dat bezoekers geen negatieve ervaring overhouden aan hun dagje weg door een gebrekkige route in Google Maps. Bovendien draagt het bij aan de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Optimalisaties

Met Improve Google Maps kunnen verschillende optimalisaties worden uitgevoerd om de vindbaarheid van toeristische trekpleisters, restaurants, winkelgebieden en andere locaties te verbeteren. Het gaat daarbij om het toevoegen van wegblokkeringen, het toevoegen van nieuwe wegen en een optimalisering van de route – ook voor fietsers en voetgangers. Het is verder mogelijk om het wegtype aan te passen. Nu gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat een fietspad onterecht wordt aangemerkt als autoweg.

Zulke situaties kunnen tot onnodige boetes leiden, zoals gebeurde in de gemeente Utrecht. De online zichtbaarheid van een landgoed en restaurant was niet goed, waardoor bezoekers die per auto kwamen via een wandelroute gestuurd werden. Ze parkeerden hun auto ook vaak op de verkeerde plek, met boetes tot gevolg. De gemeente en het restaurant schakelden samen ontwikkelaar Localyse in, dat er via de nieuwe dienst voor zorgde dat de route naar de juiste parkeerplaats nu wel goed staat. “Het is allemaal helderder en beter geregeld.”

Kloppende kaarten

Naast dat Localyse bedrijven en hun bedrijfsinformatie al op de Google Maps kan plaatsen via Location Management, kan Localyse aanvullend via Improve Google Maps de publieke Google Maps kaart aanpassen voor gemeenten en terreinbeheerders. Doordat Localyse een partner is van Google Maps, wordt met deze diensten een bijdrage geleverd aan de juistheid van de kaarten in Google Maps, om onveilige verkeerssituaties of vertragingen te voorkomen door zoekend verkeer.

Toepassingen

Improve Google Maps biedt nog meerdere toepassingen om de vindbaarheid in Google Maps te verbeteren. Andere opties zijn bijvoorbeeld het toevoegen van straatnamen, met name voor de optimalisatie van fietsroutes, en het doorvoeren van aanpassingen bij de herinrichting van een wijk of straat. Dit kan voor een verlenging of juist verkorting van een weg vormen. Dit wordt vrijwel altijd aangepast op de interne kaarten van een gemeente, maar wel eens vergeten in Google.

Verder leidt het tot verwarring wanneer zogenaamde Points of Interest (POI’s) dubbel in Google Maps staan of op de verkeerde plek. Met vaak een frustrerende situatie voor reizigers tot gevolg. Improve Google Maps kan dit voorkomen door dubbele POI’s samen te voegen of POI’s te verplaatsen, zodat bezoekers van gemeente of trekpleisters hun dag positief starten.

Bekijk hier een video over de nieuwe dienst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.