File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Groei afgelegde kilometers in Nederland vlakt af

File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen, speciale voertuigen en bussen legden vorig jaar 137,5 miljard kilometer af op de Nederlandse wegen. Dat is ongeveer net zoveel als in 2018 en daarmee lijkt de groei van de eerdere jaren af te vlakken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Sinds 2014 is sprake van een groei van 7,7 procent in totaal, maar tussen 2018 en 2019 bleef het aantal kilometers grotendeels gelijk. In die vijf jaar gingen vooral bestelauto’s en zware voertuigen meer rijden. Het aantal kilometers afgelegd door personenauto’s nam met 6,3 procent toe vergeleken met 5 jaar geleden. Daarbij gaat het om zowel Nederlandse als buitenlandse voertuigen.

Personenauto’s

Personenauto’s namen ook in 2019 met afstand de meeste kilometers op zich, namelijk 110,2 miljard. Dat is een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2018 legden personenvoertuigen 110,4 miljard kilometers af. De afstand die bestelauto’s reden, nam juist toe, van 18,2 miljard in 2018 naar 18,7 miljard in 2019.

Voertuigen die niet uit Nederland komen, nemen ongeveer 5 procent van alle afgelegde kilometers op zich. Bij bussen is het aandeel kilometers gereden door buitenlandse voertuigen in Nederland is met 3 procent het laagst, en bij speciale voertuigen met 18 procent het hoogst.

Tekst loopt door onder afbeelding

Afgelegde kilometers op Nederlandse wegen (bron: CBS)

Vrachtverkeer

Het totale aantal kilometers dat wordt afgelegd met zware vrachtvoertuigen groeide vooral in 2015 en 2016. Sinds 2017 blijft dat aandeel op hetzelfde niveau steken, namelijk 7,5 miljard kilometer. Daarbij is wel het aantal buitenlandse zware vrachtauto’s op de Nederlandse wegen toegenomen. In 2019 reden zij 907 miljoen kilometer in Nederland, zelfs 27 procent meer dan vijf jaar daarvoor. Zo’n 90 procent daarvan werd afgelegd door voertuigen die in Nederland laden of lossen.

Vrachtvervoerders uit Midden- en Oost-Europese landen zijn met name vaak te vinden op de Nederlandse wegen. Het aantal kilometers van vrachtvoertuigen uit deze landen is tussen 2014 en 2019 met 65 procent toegenomen. Polen loopt op kop; in 2019 werd 32 procent van de door buitenlandse zware vrachtvoertuigen afgelegde kilometers gereden met Poolse wagens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.