Eurlings kondigt ‘MobiliteitsAanpak’ aan

Minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga presenteren dit jaar een geactualiseerde versie van de Nota Mobiliteit: de MobiliteitsAanpak. Dit is een concrete investeringsagenda voor mobiliteit op de korte en lange termijn. Kernwaarden van deze Aanpak zijn een robuust vervoersysteem en keuzemogelijkheden voor reizigers, aldus V&W.

Betalen per gereisde kilometer met de auto zal hierin een belangrijke rol spelen. Komend jaar start de afbouw van de BPM en beginnen ook de eerste projecten die een gedragsverandering in mobiliteit zouden moeten bewerkstelligen. Investeringen in geavanceerde reisinformatie vergroot het inzicht in de alternatieven auto en openbaar vervoer verder, zo verwacht V&W.

Kilometerprijs
In het najaar van 2008 wordt er gestart met de aanbesteding en certificering van de systemen en de techniek die nodig is om de kilometerprijs te realiseren. De aanbesteding vindt plaats in een ‘concurrentiegerichte dialoog’. Dit is nodig omdat het bij de aanbesteding gaat om zeer nieuwe technologie en dan kan het zijn dat gedurende het proces veranderingen worden aangebracht.
De introductie van de kilometerprijs vereist een complexe wetswijziging. Het kabinet biedt dit najaar haar concept-wetsvoorstel ter advisering aan de Raad van State aan. Begin 2009 ontvangt de Tweede Kamer dit wetsvoorstel. Ook de handhaving van de kilometerprijs moet worden geregeld. Er wordt onderzocht welke rol hierin voor de overheid en welke voor de marktpartijen is weggelegd. De vraag hierbij is: waar ligt de grens tussen publiek en privaat domein?

Planning
Vanaf 2011 gaan vrachtwagens rijden binnen het systeem van de kilometerprijs. Vervolgens zullen vanaf 2012 ook de eerste auto’s hier gebruik van maken. In 2016 worden de laatste auto’s aan het systeem toegevoegd en is de motorrijtuigenbelasting geheel overgegaan in de kilometerprijs. De afbouw van de vaste belastingen is vervolgens in 2018 volledig afgerond. Tussen 2016 en 2018 zal het restant van de BPM rechtstreeks in de kilometerprijs worden omgezet. Uiteindelijk is de kilometerprijs van toepassing op alle wegen. Dus op snelwegen, provinciale wegen en lokale wegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.