Geld. Foto: iStock / darkojow

78 miljoen extra nodig voor aanpak zuidelijke ringweg Groningen

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De aanpak van de zuidelijke ringweg in Groningen valt flink duurder uit. Dit financiert de provincie Groningen met miljoenen uit de gereserveerde budgetten voor de N33 Midden en de spoorlijn Wunderline. Wel benadrukt de provincie dat het ook die projecten nog steeds wil realiseren. De bouw is vertraagd en de meerkosten komen uit op 78 miljoen euro (exclusief btw).

De aanpak van de Ring Zuid gaat drie jaar langer duren, wat leidt tot hogere kosten. Dinsdag bereikten de provincie, Rijkswaterstaat, de gemeente Groningen en aannemerscombinatie Herepoort een akkoord over de financiële situatie. Het financieringstekort wordt dus gedekt met geld dat was gereserveerd voor twee andere projecten. Bovendien vult het Rijk 16 miljoen euro aan.

Oplossing

“Het is goed dat er een oplossing is voor de financiële situatie van Aanpak Ring Zuid”, aldus gedeputeerde Fleur Gräper- van Koolwijk, ook voorzitter van de stuurgroep ARZ. “De ombouw van de zuidelijke ringweg is een belangrijk project voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van stad en regio. De afgelopen periode is door ARZ en CHP veel energie gestoken om een oplossing te vinden waarmee het project afgemaakt kan worden. Ik heb er vertrouwen in dat dat met deze overeenkomst gaat lukken.”

Door dit besluit wordt het budget voor de verdubbeling van de N33 meer dan gehalveerd. Er gaat van de oorspronkelijke 100 miljoen euro namelijk 59,2 miljoen naar de zuidelijke ringweg. Maar de provincie wil de komende tijd aan de slag om de financiering voor dit project opnieuw rond te krijgen. De werkzaamheden die al in gang zijn gezet, zoals het voorbereiden van het Tracé Besluit en (aanvullende) onderzoeken, gaan ook gewoon door.

Wunderline

Het resterende bedrag dat nodig is om het tekort op te vullen, komt uit het potje voor de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen, de Wunderline. Het gaat hier om een bedrag van 18,8 miljoen euro. Dit heeft nog geen gevolgen voor de werkzaamheden aan overwegen, beveiliging en wissels aan het Nederlandse en Duitse spoor. Uiterlijk in 2023 moet een beslissing worden genomen over de financiële dekking van de volgende fase.

De Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Het project werd vier jaar geleden aanbesteed voor een bedrag van 388 miljoen. De zuidelijke ringweg vormt de belangrijkste toegangspoort voor de stad, maar door de groei van Groningen dreigt het hier dicht te slibben. De aanpak moet zorgen voor een verbetering van de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid. De planning is dat het project in 2024 klaar is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.