Kind speelt op straat

Aantal Antwerpse speelstraten in vijf jaar ruim verdubbeld

Kind speelt op straat

Het aantal speelstraten in Antwerpen is niet eerder zo hoog geweest als in 2021. Dit zijn straten die tijdelijk afgesloten worden voor doorgaand verkeer, zodat kinderen ruimte krijgen om op straat te spelen. Vooral de coronacrisis lijkt een belangrijke katalysator te zijn geweest.

In Antwerpen moeten inwoners zelf een aanvraag doen voor een dergelijke speelstraat. Tijdens de crisis en de daarbijbehorende reisbeperkingen ontstond de behoefte om meer te kunnen doen in de nabijheid van het eigen huis dan alleen van A naar B reizen. “Ook voor de kleinste Antwerpenaren vielen veel activiteiten en plannen in het water, en werd hun bewegingsvrijheid beperkt. De speelstraten beantwoorden duidelijk aan een bestaande behoefte”, verklaart schepen Koen Kennis van Antwerpen.

Aantallen

In 2016 waren er 150 speelstraten in Antwerpen. De groei hiervan bleef beperkt tot aan 2019. Sindsdien lopen de aantallen fors op en afgelopen jaar waren er maar liefst 348, vooral in het district Antwerpen. Daarvoor versoepelde de stad begin dit jaar ook al het reglement voor een aanvraag. “We maakten het makkelijker om ook speelstraten buiten de schoolvakanties in te richten, zoals op officiële buitenspeeldagen en andere feestdagen”, aldus Kennis. “We werken aanvragen ook sneller af. De aanvraagprocedure werd ingekort van drie maanden naar zeven weken.”

Een groot voordeel van deze speelstraten is dat kinderen op een veilige manier voor hun eigen voordeur kunnen spelen. Bovendien is gebleken dat speelstraten de sociale cohesie in de stad bevorderen. Dit komt waarschijnlijk omdat inwoners zelf een aanvraag moeten doen voor zo’n straat. Daardoor is de betrokkenheid van de bewoners groot.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.