Invoering Omgevingswet opnieuw uitgesteld

De nieuwe Omgevingswet treedt nog niet in werking op 1 juli van dit jaar. Er is meer tijd nodig om goed te oefenen met de digitale systemen en dat is op dit moment nog niet mogelijk. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij houdt liever vast aan een ‘verantwoorde invoering’.

De nieuwe Omgevingswet bundelt verschillende wetten voor de leefomgeving en moderniseert ze. 26 wetten gaan hierdoor straks op in slechts 1. Dit maakt het eenvoudiger om van vergunningen aan te vragen voor allerlei projecten binnen ruimtelijke ordening. Dan kan het gaan om woningen, maar ook om bijvoorbeeld fietspaden of wegen. Het zou door deze wet verder gemakkelijker kunnen worden voor gemeenten om projectontwikkelaars te laten bijdragen aan abstracte mobiliteitsprojecten.

Vertraging

De invoering van de wet is nogal geplaagd: dit is al de vierde keer dat er uitstel komt. De minister hoopt dat de wet op 1 oktober of anders 1 januari 2023 alsnog in werking gaat treden. Dit moet de komende weken duidelijk worden, waarna hierover in beide Kamers kan worden gedebatteerd. “Zo is er tijdig duidelijkheid over de invoeringsdatum voor de uitvoeringspraktijk”, schrijft De Jonge.

Hij benadrukt eveneens dat er wel degelijk veel goed gaat. Zo zijn inmiddels vrijwel alle gemeenten, provincies en waterschappen aangesloten op het systeem. Ook de vergunningverlening gaat goed. De vertraging komt door de planketen, waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapsverordeningen kunnen publiceren. Daar zijn nog verschillende onzekerheden. En dit maakt de invoering in juli niet verantwoord. “Het is belangrijk dat de dienstverlening aan inwoners en bedrijven niet in het geding komt en dat gebiedsontwikkeling ongehinderd doorgang kan hebben.”

Lees ook:

Houdt het mobiliteitsfonds beter stand dan het parkeerfonds?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.