Kabinet wil vaker publiek private samenwerking voor infrastructuur

Het kabinet ziet het advies van de Commissie Private Financiering van Infrastructuur (Commissie Ruding) als een steun in de rug voor het beleid om infrastructurele projecten in publiek-private samenwerking (PPS) uit te voeren. In een reactie stelt het kabinet dat dit advies samen met de aanbevelingen van de Commissie Elverding over de versnelling van de besluitvorming ervoor moet zorgen dat Nederland weer in beweging komt.

Op 19 juni 2008 heeft de commissie Ruding haar advies ‘Op de goede weg en het juiste spoor’ gepresenteerd. Het pleidooi van de commissie om nog actiever gebruik te maken van private financiering als onderdeel van publiek-private samenwerking bij ontwerp, aanleg en onderhoud van weg- en spoorinfrastructuur is ook het streven van het kabinet. Het kabinet neemt dan ook de meeste aanbevelingen van de commissie over.

Zo wordt de grens van 112,5 miljoen euro bij het selecteren van privaat te financieren projecten verlaagd tot 60 miljoen euro, worden transactiekosten bij de aanbesteding van PPS-projecten verder verlaagd en komt er meer duidelijkheid over de besluitvorming. Daarnaast gaat het kabinet samen met institutionele beleggers en decentrale overheden onderzoek doen naar de mogelijkheden van het oprichten van een (regionaal) PPS-fonds. Zo’n fonds moet de efficiency van het proces vergroten en daarmee de transactiekosten voor de overheid en marktpartijen beperken.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.