Auto nog steeds dominant in vrijetijdsverkeer

De auto is veruit het meest gebruikte vervoermiddel in de vrije tijd, zowel wat betreft afstanden afgelegd voor vrijetijdsdoeleinden, als wat betreft het aantal vrijetijdsverplaatsingen. Wel is de autodominantie is de laatste jaren iets afgenomen: werd in 2004 nog voor 48% van de ritten de auto gepakt, in 2008 was dat nog 42%.

Dit blijkt uit het rapport Eropuit! Nederlanders in hun vrije tijd buitenshuis van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In bijna een kwart van de gevallen pakt men voor een vrijetijdsuitje de fiets (24%), en een vijfde van de vrijetijdsactiviteiten worden te voet ondernomen (9%). Het openbaar vervoer is het minst populair: slechts 5% van de keren dat men eropuit gaat, reist men met de trein, bus, metro of tram.

De autogebruik is onder meer erg populair voor het bijwonen van een sportwedstrijd en voor winkelen voor plezier. Een andere autoactiviteit bij uitstek is het dagje pretpark: in 83% van de gevallen reist men er met de auto naartoe.

De autodominantie gaat niet op voor alle vrijetijdsactiviteiten. Voor een bezoek aan het museum wordt in een derde van de gevallen met het openbaar vervoer gereisd en men gaat in meer dan de helft van de gevallen met de fiets of lopend naar het cafe.

Alhoewel het grootste deel van de vrijetijdsbesteding geconcentreerd is in de eigen regio, wordt voor 7% van de activiteiten een afstand van meer dan 50 kilometer afgelegd (enkele reis), bijvoorbeeld voor het bezoek aan een concert, dierentuin of museum.

Het SCP verwacht dat de opkomst van de elektrische fietsen ertoe kan leiden dat het aandeel vrijetijdsactiviteiten dat met de fiets ondernomen wordt in de toekomst nog licht kan toenemen. Dat zal echter gepaard zal gaan met een gelijke afname in het aantal autoritjes. Voor een deel vervangt de elektrische fiets de gewone fiets, voor een deel is het extra mobiliteit – men gaat vaker fietsen en legt langere afstanden af – en voor een deel kan het de auto vervangen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.