Haarlem ontwikkelt nieuwe autovrije woonwijk

Het college van Haarlem gaat een nieuw stedenbouwkundig programma van eisen voor het Connexxionterrein voorleggen aan de gemeenteraad. Opzet is dat het er autovrije woonwijk komt met ruimte voor de fietser en voetganger.

Het gaat om het voormalige NZH/Connexxionterrein in Haarlem West met een oppervlak van ca. 3,5 ha. Er komt een centraal plein met bomen en groen in het hart van het gebied, dat autovrij wordt. De nieuwe wijk omvat ruim 200 woningen en een markant museumgebouw aan de Leidsevaart.
De gemeente mikt met de nieuwe wijk niet direct op vermindering van het autobezit. Het aantal vereiste parkeerplaatsen in het gebied is berekend conform de parkeernorm. Maar het parkeren gebeurt in de grote parkeergarage onder het centrale plein en het museumgebouw. Per woning wordt gekoppeld een parkeerplaats verkocht. De bestaande supermarkt krijgt een parkeerdak dat dubbelgebruikt kan worden voor supermarktbezoekers en bewoners/bezoekers. De woningen krijgen wel een fietsenberging.

Het programma is met de inbreng van de bewonerswerkgroep Connexxionterrein, de ontwikkelaar VOF de Remise Haarlem en de gemeente Haarlem gemaakt. Het is de bedoeling dat de bouw van de eerste fase in het najaar begint. In mei start de verkoop van deze woningen.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.