Amerika ziet opkomst super-forens

In Amerika is een sterke groei te zien van het aantal super-forenzen. Dat zijn mensen die in het centrum van een verstedelijkt gebied werken, maar ver buiten de grenzen van dat gebied wonen. Ze reizen per vliegtuig, trein, auto of bus, of een combinatie daarvan.
De groei heeft te maken met een andere kijk op werk, de verworvenheden van telecommunicatie en de globalisering van de economie. Veel werkers hoeven ook niet meer vijf dagen per week op kantoor te verschijnen. Ze werken vanuit huis, op andere locaties en zelfs onder het rijden of vliegen. Er is breedbandinternet beschikbaar en de thuiscomputer is inmiddels net zo krachtig als de kantoorcomputer. Super-forenzen profiteren van de hoge salarissen in de ene regio, en de lage woonlasten in een andere regio.
De super-forens reist gemiddeld een of twee keer per week naar zijn werk. Ze zijn gemiddeld jong, onder 29 jaar, en ze behoren tot de middenklasse.
Het Rudin Center for Transportation van de universiteit van New York vond dat de trend zich onder meer sterk manifesteert rond Los Angeles en Chicago. Zo verdubbelde het aantal super-forenzen tussen Los Angeles en Noord-Californië. En van Dallas naar Houston reizen inmiddels drie zoveel super-forenzen als in 2002. 13 procent van de werkers bestaat daar uit lange-afstandforenzen.
Volgens de onderzoekers moeten vervoerplanologen er in de toekomst terdege rekening mee houden dat de reisafstanden van nu 40 mijl, in de toekomst kunnen oplopen tot 100-200 mijl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.