
ANWB: Verkiezingsprogramma’s beloven minder files, maar tegen een prijs
Nadat eerder de Fietsersbond de verkiezingsprogramma’s had doorgelicht op fietsinvesteringen, heeft de ANWB de maatregelen op het gebied van autokosten en infrastructuur per politieke partij uitgezocht.
Verschillende politieke partijen lijken in staat met hun maatregelen de files fors te reduceren. GroenLinks is daarbij koploper met 67% minder files op de snelweg. DPK, PVV en VVD laten de files juist toenemen met 14, 12 en 10%. De toe- of afname ontstaan doordat de politieke partijen verschillende maatregelen willen nemen. Dit varieert van extra belastingen, tot het uitbreiden van wegen, tot het omvormen van de huidige autobelastingen naar een nieuw systeem.
De sterke afname van files is aantrekkelijk. Helaas zit daar wel een prijs aan vast, aldus de ANWB. Zo wil GroenLinks 6,5 miljard euro aan extra belastingen neerleggen bij de automobilist en vrachtverkeer. In 2020 is de auto bij GroenLinks gemiddeld 1800 euro duurder. VVD, PVV, SGP en DPK schrijven geen extra belastingen uit. PVV wil zelfs het kwartje van Kok teruggeven. Benzine en diesel wordt hierdoor weer goedkoper. Het kwartje van Kok is in ons eurotijdperk overigens geen kwartje meer, maar 12 cent. Groen Links wil juist de accijns op brandstof tijdelijk verhogen met 15 cent.
In het voorjaar hebben VVD, CDA, CU, GL en D66 afgesproken dat de 19cent woonwerk-vergoeding voortaan belast gaat worden. Deze belasting wordt ook wel de forensentaks genoemd. Afgesproken is dat de belasting op 1 januari 2013 in gaat. PVV, PvdA, SP, SGP en DPK hebben gezegd dat zij de belasting niet zullen invoeren voor de automobilist. Ook de VVD heeft inmiddels aangegeven de belasting niet meer te willen. Het CDA en CU willen het bedrag dat mensen onbelast kunnen ontvangen verlagen van 19 cent naar 13 cent (CDA) en 10 cent (CU). D66 en GL willen wel de auto belasten, maar het reizen per OV niet.
Alleen VVD en PVV investeren extra in het aanleggen van nieuwe wegen. PvdA, SP, GroenLinks en D66 bezuinigen hierop juist fors. Zij willen de komende vier jaar nauwelijks meer extra wegen aanleggen. Alleen de wegen waartoe al besloten is, zullen er nog komen. De andere partijen bezuinigen ook, maar doen dit in mindere mate. Geen nieuwe wegen aanleggen en toch minder files krijgen kan als je het combineert met een andere vorm van belasting betalen voor de auto: het betalen naar gebruik.
De partijen die een vorm van betalen naar gebruik in hun partijprogramma hebben staan, zijn de partijen die de meeste files reduceren. Er zijn drie manieren om de automobilist te laten betalen voor het gebruik van de auto (bovenop de brandstofaccijns). Zo kiezen SP en ChristenUnie ervoor om de automobilist een vast bedrag per kilometer te laten betalen. De SGP kiest er voor om automobilisten in de spits wat extra te laten betalen. PvdA, D66 en GroenLinks combineren deze beide systemen en laten de automobilist per kilometer betalen en nog wat extra in de spits. De prijs dat u gaat betalen per kilometer verschilt sterk per partij. De meeste partijen willen wel dat de kosten van alle automobilisten bij elkaar niet toenemen en verlagen de wegenbelasting en/of de aanschafbelasting.