‘Je eerste 1500 km zijn goud waard’

bivv_campagneHet Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid BIVV start een nieuwe campagne gericht op jonge bestuurders die hun eerste kilometers afleggen nadat zij hun rijbewijs hebben gehaald. Onderzoek van het BIVV toont aan dat zij een verhoogd ongevalsrisico hebben tijdens deze periode.

Zoals in alle westerse landen zijn jongeren ook in België oververtegenwoordigd in verkeersongevallen. Ter illustratie, enkele concrete voorbeelden. Jonge automobilisten van 18 tot en met 24 jaar waren in 2011 betrokken in 25 % van alle ernstige auto-ongevallen (ongevallen met doden of zwaargewonden). En het (letsel)ongevallenrisico (het aantal letselongevallen per gereden kilometer) is 6 keer hoger voor 19-jarige mannen dan voor 32-64 jarige mannen. Bij 19-jarige vrouwelijke chauffeurs 3 maal hoger dan het ongevalsrisico van 32-64 jarige vrouwen.

Jongeren zijn niet alleen oververtegenwoordigd als bestuurders (aangezien zij een veel hoger ongevalsrisico hebben per afgelegde kilometer dan oudere bestuurders), maar ze zijn ook oververtegenwoordigd bij de slachtoffers van ongevallen. Uit een studie van het BIVV blijkt dat het ongevalsrisico van jonge bestuurders bijzonder hoog is tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van het rijbewijs. Vervolgens neemt dit risico af. Zo is gebleken dat het ongevalsrisico drie maal hoger is voor bestuurders die sinds het behalen van hun rijbewijs maar 2500 km of minder hebben afgelegd in vergelijking met zij die al 9500-24500 km hebben afgelegd.

Om de risico’s te beperken tijdens de eerste duizenden kilometers van jonge automobilisten start het BIVV de nieuwe campagne, in samenwerking met radiozender MNM. Daarbij kunnen twee jonge automobilisten elk een bedrag van 1500 euro verdienen als zij tijdens de maand juli of augustus een aantal trajecten afleggen op een veilige manier. De wagen waarmee ze rijden is heel herkenbaar en meteen ook het medium om de verkeersveiligheidsboodschap ‘Je eerste 1500 km zijn de gevaarlijkste’ onder de aandacht te brengen. Het BIVV heeft verder een boekje met tips en tricks ontwikkeld dat vanaf dit najaar zal verdeeld worden via de gemeentehuizen aan jonge automobilisten die hun rijbewijs afhalen. Er staan niet alleen tips in voor de jonge bestuurders, maar ook voor hun ouders.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.