Gelderland behoudt kleine aannemers voor gladheidsbestrijding
Europees aanbesteden betekent meestal veel werk en het resultaat is niet altijd een verbetering. Daarom besloot de provincie Gelderland de gladheidsbestrijding perceelsgewijs aan te besteden. Dat leidde binnen de EU-regels toch tot een voor iedereen bevredigend resultaat.
Gelderland werkte al jarenlang samen met zo’n 50 kleine aannemers en met door de provincie vastgestelde prijzen. Daar was iedereen wel min of meer tevreden mee. Maar omdat er in totaal 1,5 miljoen euro mee gemoeid is, moest de gladheidsbestrijding Europees worden aanbesteed.
Gelderland koos voor een alternatieve manier van aanbesteden met micropercelen. Bedrijven konden zich inschrijven voor een of meer van in totaal 109 percelen. Daarbij gold een aantal randvoorwaarden, zoals boetes bij slecht werk en bonussen bij goed werk. Ook de bedrijven konden eisen stellen, zoals de eis dat ze alleen bepaalde combinaties van percelen wilden.
Leveranciers gaven een prijs opgeven per microperceel. Zo kreeg de provincie een groot aantal aanbiedingen. Daarbij ging het niet om het goedkoopste perceel eruit te kiezen, maar de combinatie van percelen van een aanbieder te waarderen. Daarvoor werd een geavanceerde rekenmethode gebruikt.
Voordeel voor de aanbieder was onder andere dat inschrijfprocedure heel eenvoudig kon worden gehouden. Op die manier zijn nu zo’n 100 percelen verdeeld over 44 aannemers.
De totale kosten belopen ca. 1,2 miljoen euro tegen 1 miljoen tot op heden. Maar daarvoor konden veel dezelfde kleinere aannemers voor de gladheidsbestrijding behouden blijven. En werd voldaan aan de Europese aanbestedingsregels.