Shared space zebrapad

zebraHet Blokhuisplein in Leeuwarden wordt voorzien van een tijdelijke shared space-achtige oplossing. Het wegdek krijgt een groene asfalt laag die wordt voorzien van speciale belijning.

Het idee is dat voetgangers zo de weg naar de binnenstad weten te vinden, en automobilisten het kalm aan doen.

Meer dan vijf eeuwen was de Blokhuispoort afgekeerd van de stad. Maar inmiddels is de voormalig gevangenis een bedrijvencentrum. Wat nog ontbreekt is een goede functionele en ruimtelijke relatie met de binnenstad van Leeuwarden.

In de huidige situatie is de Blokhuispoort moeilijk bereikbaar voor voetgangers en fietsers en de huidige weg tussen Zuiderplein en Keizersgracht is een enorme barrière tussen poort en stad, zelfs een zebrapad is niet aanwezig. Er wordt gewerkt aan plannen om het gebied opnieuw in de richten, maar als eerste stap wordt met behulp van een coating het zwarte asfalt in de bocht van de weg van een grasgroene accentkleur voorzien.

Een witte belijning in het groen geeft voor voetgangers de richting naar de entree van de Blokhuispoort aan. Het onregelmatig lijnenpatroon loodrecht op de rijrichting moet voor automobilisten fungeren als attentiestrook  met een remmende werking. De voetganger moet wel blijven opletten, want er is geen sprake van een officieel zebrapad. De groene coating heeft een zekere stroefheid en door het gebruik van glasparels een glinstering in het avondlicht. De verwachting is dat het ‘XL-zebrapad’ minimaal twee jaar kan blijven liggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.