Expert-team helpt met oplossen lokale ruimtelijke problemen

OteamHet ministerie van IenM heeft het Ontwerpteam gelanceerd. Het O-team bestaat uit ervaren professionals uit de ruimtelijke ordening en ontwerp en zij gaan lokale overheden, burgers en ondernemers helpen bij lokale ontwerpvragen.

Het O-team helpt bij concrete en complexe ruimtelijke opgaven. Bijvoorbeeld in gebieden waar het aantal bewoners afneemt of in industriële gebieden waar de natuur moet worden beschermd. Het O-team zet de kracht van ontwerp in om samen met de betrokken partijen de opgave te analyseren. Ze denkt mee en helpt met het verkennen van concrete, toepasbare en innovatieve oplossingen.

Met de komst van de omgevingswet in 2018 krijgen lokale overheden steeds meer verantwoordelijkheden op het gebied van ruimtelijke ordening. De wet bundelt 26 bestaande wetten op het gebied van bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De wet maakt het mogelijk om plannen beter op elkaar aan te laten sluiten.

Het O-Team selecteert maximaal tien projecten en daar vervolgens mee aan de slag. Ze maakt een analyse en denkt mee over de mogelijke oplossingen. Ze nodigt daarbij ontwerpers uit om de hun expertise in te brengen. Elke project is maatwerk, waarbij steeds verschillende ontwerpers met verschillende expertises betrokken worden.

Het O-team is een onafhankelijk adviesteam. Dat wil zeggen dat ze zich niet bemoeit met het beleid van gemeenten, provincies en waterschappen of de beslissingen die genomen worden. Het O-team en de ontwerpers die zij aanstelt geven advies in de eerste fase van een project. Na de adviesfase trekt het team zich terug uit het project. De betrokken overheidsinstellingen en organisaties zijn verantwoordelijk voor de besluitvorming over en het vervolg van het project.

Het O-team bestaat uit Joost Schrijnen (RO management consultant), Hilde Blank (TU Delft en is directeur van BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling) en Geurt van Randeraat (SITE urban development.

Iedereen met een lokale ontwerpvraag een aanvraag indienen via www.oteam.nl.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.