Voetganger op een voetstuk

Foto: Streetmakers

Om knelpunten voor voetgangers in de binnenstad aan te pakken start Rotterdam een experiment met een ‘creative crosswalk’. Een kleurrijke schildering van trottoir naar zebrapad.
De creative crosswalk is aangebracht op de kruising bij de Westblaak, op de oversteek Karel Doormanstraat – Hartmanstraat. Het idee is een samenwerking van de gemeente Rotterdam en Streetmakers, om zo de positie van de voetganger op deze kruising meer te benadrukken.

Met een kleurrijke schildering van het trottoir naar het zebrapad versiert de creative crosswalk beide zijden van de oversteek en zet voetgangers op een voetstuk, aldus de gemeente: ‘walk proud’.

Het kleurrijke zebrapad is een experiment om de oversteek voor voetgangers aangenamer te maken en een stimulans voor wandelen door de stad. Voetgangers worden meer dan voorheen verleid om de oversteek over deze grote verkeersweg te maken.

Op 12 mei wordt een Streetevent rondom de creative crosswalk georganiseerd om op een feestelijke manier de voetganger op een voetstuk te zetten en aandacht te vragen voor experimenten als deze.

De afgelopen jaren is in Rotterdam al veel geëxperimenteerd. PARK(ing)Day, terrasvlonders, fietsvlonders, droomstraten, het flying grass carpet en Happy Streets; een selectie van initiatieven waarbij steeds een tijdelijk, ander gebruik van de openbare ruimte centraal staat. Soms voor een dag, soms voor een heel seizoen. In veel gevallen worden na uitvoering van het experiment ook échte veranderingen buiten op straat doorgevoerd.

Het actieprogramma ‘Places for people’ gaat hiermee verder. De inzet is om vaker, op nieuwe plekken en voor verschillende periodes te gaan experimenteren in de stad. Creative crosswalk is de eerste uit een reeks van een nieuwe experimenten.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.