Verplichte publicatie verkeerbesluiten in Staatscourant levert weinig voordeel op

invalidenparkeerplaatsSinds 2013 zijn wegbeheerders verplicht zijn hun verkeersbesluiten in de Staatscourant te publiceren. Het idee was dat kaartenmakers sneller de navigatiesystemen zouden kunnen bijwerken. Tot nu toe komt daar weinig van terecht.

Dat blijkt uit een evaluatie van de ervaringen in de eerste twee jaar. Uit interviews met kaartenmakers blijkt dat er veel besluiten worden gepubliceerd, waarvan slechts een deel relevant is voor deze bedrijven. Op dit moment kan men niet optimaal filteren, waardoor er veel tijd verloren gaat en men net als vroeger de informatie bij elkaar moet schrapen. ‘

Het is nog steeds zo dat je handmatig de verkeersbesluiten door moet nemen, en je moet ook nog steeds controleren of ze relevant zijn en of ze correct zijn. Je kunt er niet blind van opaan, kunt niet koppelen met een webserver’, aldus een kaartenmaker.

‘De elektronische publicatie van verkeersbesluiten lijkt niet voor zeer grote veranderingen in de snelheid en kwaliteit waarmee kaartenmakers hun product verbeteren te hebben gezorgd’, aldus de evaluatie.

Ander doel van de operatie was dat het centraal ontsluiten van verkeersbesluiten voordelen zou opleveren voor burgers en bedrijven, aangezien men niet meer een veelheid aan huis-aan-huisbladen door zou moeten scannen om verkeersbesluiten door te nemen. Ook daar komt nog weinig van terecht. Het bereik van de Staatscourant ligt veel lager dan het bereik van huis-aan-huisbladen.

Wat verder opvalt is dat het aantal gepubliceerde verkeersbesluiten sterk verschilt tussen wegbeheerders. Grote steden als Delft en Amersfoort publiceren zeer veel verkeersbesluiten in
vergelijking met kleine gemeenten, provincies en waterschappen. Zelfs tussen grote steden zien we grote verschillen. Waar de gemeente Delft 113 verkeersbesluiten via de Staatscourant publiceerde in 2013, publiceerde de gemeente Eindhoven 42 verkeersbesluiten. De meeste verkeersbesluiten hebben betrekking op gehandicaptenparkeerplaatsen.

Onderwerpen:

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.