Stientje-van-veldhoven Bron: Persfoto D66

Ministerie raakt deel werkterrein kwijt, Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven definitief op hun post

Stientje-van-veldhoven Bron: Persfoto D66

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raakt een aanzienlijk deel van zijn werkterrein kwijt en gaat verder als Infrastructuur en Waterstaat. Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven worden definitief minister en staatssecretaris van het ministerie.

Eerder werd al duidelijk dat een het deel van het milieubeleid dat direct met het klimaat heeft te maken wordt overgeheveld naar Economische Zaken, dat daarmee de toevoeging Klimaat krijgt. Uit het eindverslag van formateur Rutte blijkt dat het omvangrijke beleidsterrein ruimtelijke ordening van IenM naar Binnenlandse Zaken gaat.

Financiële wereld

Zoals bekend is de in Ridderkerk geboren Cora van Nieuwenhuizen (1963, VVD) vanaf donderdag de nieuwe minister op het departement. Zij wilde eigenlijk carrière maken in de financiële wereld en ging na haar studie sociale geografie aan de slag bij Credit Lyonnais Bank Nederland.

Uiteindelijk bleek haar verkiezing tot gemeenteraadslid van Oisterwijk in 1994 een opstapje voor een politieke carrière. Daarin doorliep ze, als enige in het nieuwe kabinet, alle bestuurslagen. Na twaalf jaar als gemeenteraadslid stapte ze in 2003 over naar Provinciale Staten van Noord-Brabant en in 2007 werd ze gedeputeerde. In 2010 kwam ze voor de VVD in de Tweede Kamer en vier jaar later in het Europees Parlement.

Twee keer eerder hield ze zich bezig met beleidsterreinen, waar ze nu als minister verantwoordelijk voor wordt. Als gedeputeerde in Noord-Brabant ging ze over mobiliteit en infrastructuur en als Kamerlid voerde ze het woord over luchtvaart.

Groenste politicus

Van Nieuwenhuizen wordt bijgestaan door Stientje van Veldhoven (1973, D66), die vanaf vandaag staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is. Ook zij heeft al een lange politieke carrière achter de rug en vervulde tussen 1997 en 2010 verschillende functies bij het Europees Parlement, het ministerie van EZ en de Europese Commissie.

In 2010 kwam ze voor D66 in de Tweede Kamer, waar ze naam maakte als ‘de duurzame terriër’. In 2012 werd ze door Natuurmonumenten uitgeroepen tot ‘groenste politicus van het jaar’. Ze gaat zich vooral met milieu en openbaar vervoer bezighouden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.