Rotterdammers krijgen subsidie voor laten slopen van brom- of snorfiets

Rotterdammers met een oude, vervuilende brom- of snorfiets krijgen vanaf deze week subsidie van hun gemeente als ze hun gemotoriseerde tweewieler laten slopen. En bedrijven die maaltijden bezorgen komen in aanmerking voor subsidie voor het aanschaffen van een (elektrische) fiets. Deze maatregelen moeten de vervuiling en geluidsoverlast door brom- en snorfietsen terugdringen.

Eind vorig jaar kondigde de gemeente de maatregelen al aan. In de tussenliggende periode zijn ze verder uitgewerkt. Aanleiding zijn de klachten over brom- en snorfietsers die de gemeente regelmatig krijgt van Rotterdammers. Het gaat om klachten over stank, geluidshinder en onveilig gedrag zoals te hard rijden, roekeloos oversteken en op het fietspad rijden waar dat niet mag.

Vervuilende tweetaktmotor

Maar dat is niet de enige aanleiding. De gemeente wil fietsen aantrekkelijker maken en wil de lucht in de stad schoner krijgen. In Rotterdam zijn 15.800 geregistreerde bromfietsen en 21.200 snorfietsen. Naar schatting heeft zo’n 25 procent een vervuilende tweetaktmotor. Hoe ouder de brom- of snorfiets, des te sterker vaak de luchtverontreiniging.

Eigenaren van brom- of snorfietsen van voor 2010 komen daarom in aanmerking voor een vergoeding van 300 euro bij de sloop van hun gemotoriseerde tweewieler. Dit bedrag kunnen zij gebruiken als openbaar vervoer-tegoed of voor de aanschaf van een (elektrische) fiets.

Erkend sloopbedrijf

Slopen moet wel gebeuren door een erkend sloopbedrijf. Ook moeten eigenaren een speciale demontageverklaring indienen bij de gemeente. De gemeente raadt bewoners die overwegen hun brom- of snorfiets te laten slopen, eerst goed te onderzoeken of ze voldoen aan alle subsidievoorwaarden.

Rotterdamse maaltijdbezorgers die gebruik maken van brom- of snorfietsen, doet de gemeente een ander aanbod. Zij krijgen 50 procent van de investering terug als ze kunnen aantonen dat zij na 10 oktober 2017 een (elektrische) fiets voor bedrijfsdoeleinden hebben gekocht of geleaset. Er is subsidie voor één fiets per vestiging of bedrijf, tot een maximum van 1.000 euro. Bedrijven worden actief benaderd om deel te nemen aan deze regeling.

Pakket maatregelen

De subsidies maken deel uit van een pakket aan maatregelen dat moet leiden tot minder stank en herrie, en tot een beter rijgedrag van brom- en snorfietsers. Andere acties zijn verbreding van de fietspaden en grotere wachtplekken bij verkeerslichten. Hierdoor zitten fietsers en brom- en snorfietsers elkaar minder in de weg.

Op middelbare scholen besteden speciale programma’s aandacht aan goede rijvaardigheden. Een gedragscampagne voor maaltijdbezorgers op brom- en snorfietsen moet hen stimuleren meer rekening te houden met andere weggebruikers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.