Bron: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Automobilisten zeer tevreden over wegen, maar verbetering mogelijk

Bron: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Automobilisten zijn zeer tevreden over Nederlandse wegen. Maar de doorstroming, uitvoering van wegwerkzaamheden en de informatie over files, snelheden en wegwerkzaamheden kan beter. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse wegbelevingsonderzoek van Platform WOW, een samenwerkingsverband van beheerders van wegen, vaarwegen en water bij de Nederlandse overheid, havenbedrijven en drinkwaterbedrijven. 

Samen met verschillende gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat liet het platform het onderzoek afgelopen september uitvoeren. Bijna 11.000 Nederlandse automobilisten deden mee. Hen is via een online vragenlijst gevraagd naar hun ervaringen over de weg waar zij hun laatste rit hebben gemaakt.

Tevreden

Het is de tweede keer dat het onderzoek gehouden is; de eerste keer was in 2013. Het wordt om de twee jaar uitgevoerd met het doel om kennis over de wensen en meningen van de weggebruiker te achterhalen. Wegbeheerders bekijken naar aanleiding van dit onderzoek welke acties zij kunnen oppakken.

Meer dan vier op de vijf automobilisten is tevreden over Rijkswaterstaat als beheerder van de autosnelwegen en met de provincie als beheerder van de provinciale wegen. Bijna driekwart is tevreden over de gemeente als wegbeheerder van stadsroutes. In het algemeen worden met name de kwaliteit van het wegdek, het onderhoud van de wegen en het rijcomfort positief gewaardeerd.

Aandachtspunten

Er zijn ook aandachtspunten. Bij alle beheerders zijn de doorstroming, uitvoering van wegwerkzaamheden en de informatie over files, snelheden en wegwerkzaamheden voor verbetering vatbaar. Voor Rijkswaterstaat is beperking van hinder bij wegwerkzaamheden een extra aandachtspunt. Een belangrijk aandachtspunt voor de provincie is de verkeersveiligheid. Voor gemeenten is de doorstroming bij wegwerkzaamheden een aandachtspunt.

Dit jaar werd voor het eerst ook gekeken naar de thema’s smart mobility en duurzame leefomgeving. Automobilisten die files en druktes willen vermijden, doen dit het vaakst door eerder of later te vertrekken of door tijdens de rit een alternatieve route te kiezen. Het grootste deel van de weggebruikers ontvangt tijdens het rijden geen actuele verkeersinformatie via slimme systemen anders dan de radio. Verder zijn automobilisten tevreden over het uitzicht op het landschap en het opgeruimd en schoon zijn van de wegen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.