Ook Hogeschool Arnhem-Nijmegen past collegetijden aan

Net als de Radboud Universiteit past ook de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) de collegetijden aan om de drukte in de spits op en rond campus Heijendaal te verminderen. Vanaf volgend collegejaar start de Radboud Universiteit om 8.30 uur en de HAN – zowel in Nijmegen als in Arnhem – om 9.00 uur. Het is voor zover bekend voor het eerst dat onderwijsinstellingen collegetijden aanpassen om de spits te ontlasten.

Nu beginnen beide instellingen de dag om 8.45 uur. De collegetijden van de Radboud Universiteit worden met een kwartiertje vervroegd, zo werd eind vorig jaar bekend. De HAN overwoog toen om de colleges een kwartier later te laten beginnen. Dat is nu definitief.

De onderwijsinstellingen hebben de keuze gemaakt op basis van de uitkomsten van een grootschalig big-data-onderzoek van verschillende vervoerders en instellingen. Daaruit bleek onder andere dat tussen acht en negen ’s ochtends dagelijks 50.000 tot 60.000 mensen naar de HAN, het ROC, de universiteit en het ziekenhuis reizen.

Opstoppingen

Door deze maatregel moet het aantal reizigers tijdens de piek rond 8.20 uur in de bus afnemen met 27 procent, in de trein met 19 procent en op fietspaden ook met 19 procent. Met name in de ochtendspits is het druk op de campus, stellen de betrokken partijen. Treinen en bussen zitten overvol en er zijn opstoppingen op fietspaden en rijstroken, met de nodige risico’s op het gebied van verkeersveiligheid.

Het is een probleem op meerdere campussen speelt, onder andere in Groningen. Om iets tegen de drukte te doen, is daar deze maand een experiment gestart waarin maximaal studenten vier maanden lang gratis een e-bike met serviceabonnement krijgen. In ruil daarvoor moeten ze hun OV-weekkaart omwisselen voor een weekend OV-kaart. Het initiatief is afkomstig van Groningen Bereikbaar in samenwerking met onderwijsinstellingen en studentenbelangenverenigingen. Het is een vervolg op een eerder experiment.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.