2 procent meer wegvoertuigen in Nederland

Het aantal wegvoertuigen in Nederland is met 2 procent toegenomen. Op 1 januari stonden er 12,5 miljoen wegvoertuigen in ons land geregistreerd. Van bijna alle types nam het aantal toe. Maar vooral van bestelwagens en elektrische bussen. Dat blijkt uit de nieuwste Jaarmonitor Wegvoertuigen van het CBS.

Twee derde van alle voertuigen op de weg zijn personenauto’s. 1 januari stonden er ruim 8,3 miljoen geregistreerd, 1,8 procent meer dan een jaar eerder. Bijna 90 procent van alle personenauto’s is in het bezit van particulieren. Dit is anders bij nieuwe personenauto’s: daarvan is de helft in het bezit van bedrijven. Vorig jaar werden er in totaal 427.000 personenauto’s verkocht, 9 procent meer dan het jaar daarvoor.

Het Nederlandse bedrijfsmotorvoertuigenpark telde begin dit jaar 1,1 miljoen voertuigen. Dit is ruim 3 procent meer dan op 1 januari 2017. Deze groei komt met name door de toename van het aantal bestelauto’s. Het bestelautopark groeide voor het derde jaar op rij. Begin 2018 telde ons land ruim 883 duizend bestelauto’s.

Bussen

Na jaren van krimp is het aantal bussen de laatste twee jaar weer iets gestegen. Begin dit jaar stonden er bijna 10.000 bussen geregistreerd, een stijging van 1 procent vergeleken met een jaar eerder. In 2017 steeg het aantal bussen ook al, toen met 4 procent.

Het aantal elektrische bussen is in één jaar flink toegenomen. Op 1 januari 2018 waren er 321 elektrische bussen, 68 procent meer dan een jaar eerder. Het aandeel elektrisch aangedreven bussen op het totaal, dat voornamelijk op diesel rijdt, blijft echter laag. Het aandeel elektrisch was op 1 januari 2018 nog altijd maar 3,3 procent van het totaal aantal bussen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “2 procent meer wegvoertuigen in Nederland”

Ron Spreekmeester|02.07.18|13:35

Er worden wel voor vele miljoenen euro’s langs rijkswegen geluidsschermen geplaatst, maar dat de geluidsoverlast binnen de bebouwde kom m.n. door groeiend aantal motorrijders die hun motoren voorzien van knallende pijpen toeneemt, wordt wijselijk genegeerd. Politie doet niets. Dat er slachtoffers vallen door geluidsoverlast is bekend (hartkwalen, slaapstoornissen etc. Maar de overheid doet niets. Wat staat ons te doen? Wie komt er in actie?
Met vriendelijke groet, Ron Spreekmeester

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.