Rijbewijs

Proef met digitaal verlengen rijbewijs van start

Naar het gemeentehuis om een rijbewijs te verlengen hoeft in de toekomst wellicht niet meer. Deze maand start een experiment met het digitaal aanvragen van het rijbewijs. Een rijbewijs kan dan online worden verlengd via de website van de RDW. De aanvrager kan dit rijbewijs vervolgens al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Het online verlengen van het rijbewijs is in eerste instantie mogelijk voor wie in een van de deelnemende gemeenten woont en een geldig Nederlands rijbewijs heeft. Online aanvragen kan ook alleen in geval van verlenging van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor dus nog wel naar de gemeente.

Evaluatie

Arnhem is de eerste gemeente waar het online verlengen van het rijbewijs mogelijk wordt. In de komende maanden sluiten nog 14 andere gemeenten aan, voornamelijk in de regio Rotterdam. Het experiment met het online aanvragen van rijbewijzen duurt minimaal een jaar. Als uit de evaluatie blijkt dat alles goed werkt, gaat de overheid bekijken of en hoe dit overal mogelijk gemaakt kan worden.

Bij de digitale verlenging moet de aanvrager een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf. De fotograaf verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Zodra de instantie de foto heeft goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Doordat de fotograaf de foto digitaal aanlevert, is de kwaliteit van de foto’s op de rijbewijzen goed en zijn deze minder fraudegevoelig, is het idee.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Proef met digitaal verlengen rijbewijs van start”

Remko Zeven|18.10.18|13:58

Het spaart wellicht een gang naar het gemeentekantoor maar wederom wordt een taak van de (lokale) steeds minder dienstverlenende overheid verlegd naar de consument …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.