Opnieuw ‘verjongingskuur’ voor veertig bruggen en viaducten

Opnieuw heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zo’n veertig tunnels, sluizen, viaducten en bruggen geselecteerd voor een opknapbeurt. Begin dit jaar kondigde minister Van Nieuwenhuizen de eerste veertig aan. Dat was het startsein voor ‘een forse verjongings- en vernieuwingsopgave’. Hiervoor is tot 2028 in totaal 1,5 miljard euro beschikbaar.

Komende jaren worden negen tunnels onder handen genomen, waaronder de Benelux- en de Drechttunnel. Daarnaast worden de systemen voor de bediening en besturing van meerdere objecten in de Maas opgeknapt, waaronder een aantal sluizen. Ook delen van de aanlegsteigers in Den Helder en op Texel krijgen een opknapbeurt.

Veel bouwwerken zoals bruggen, sluizen, tunnels en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn aan vervanging of groot onderhoud toe. Door de enorme toename van het verkeer en de steeds zwaardere transporten worden ze bovendien intensiever belast. Hierdoor hebben deze objecten meer kans op storingen. Dat leidt tot vertragingen.

Goede bereikbaarheid

Hoewel bij onderhoud verkeershinder onvermijdelijk is, maakt Rijkswaterstaat bij deze projecten naar eigen zeggen vroegtijdig en in overleg met provincies, gemeenten, netwerkbeheerders en private partijen afspraken om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Goede bereikbaarheid van de regio staat daarbij centraal.

Tekst gaat verder onder de foto

Een overzicht van de renovaties. BEELD RWS

Samen met andere overheden, kennisinstituten en partners in de bouwsector wil Rijkswaterstaat werken aan innovatieve en duurzame oplossingen. Denk aan het ontwikkelen van sensoren die realtime signaleren wanneer een brug of tunnel onderhoud nodig heeft. Ook worden asfalt en materialen hergebruikt en doen de wegbeheerder en haar opdrachtgevers aan energiebesparing zoals ledverlichting bij bruggen, tunnels en sluizen.

Lees ook: Rijkswaterstaat pompt miljarden in ‘grootste onderhoudsopgave ooit’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.