Drone. Bron: archief Verkeersnet.nl

Minister: meer experimenten en minder regels voor drones

Drone. Bron: archief Verkeersnet.nl

Met meer experimenten en minder regels wil minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) innovatieve toepassingen van drones aanjagen. De minister pakt dit in EU-verband op. Drones kunnen volgens haar helpen bij verkeersmanagement of dijkbewaking, maar ook bij het bezorgen van medicijnen, bloedmonsters voor ziekenhuizen.

Tijdens de Amsterdam Drone Week, afgelopen week, sprak de minister hierover met EU-commissaris Violeta Bulc en vertegenwoordigers van de drones-industrie uit 70 landen. De EU heeft de ambitie om tot gezamenlijke regels voor drones te komen.

Deze regels moeten enerzijds rekening houden met de risico’s van dronegebruik. Anderzijds moeten ze meer ruimte bieden voor innovaties. Van Nieuwenhuizen wil innovatie onder meer stimuleren door testen met drones mogelijk te maken, zowel op testlocaties als daarbuiten.

In de afgelopen jaren zijn rondom de vliegvelden en testcentra in Enschede, Groningen, Marknesse, Valkenburg en Woensdrecht test- en innovatiecentra opgericht. Deze centra hebben zich verenigd in het Dutch Drone Platform. Daar wordt gebouwd aan drones, technologie en toepassingen.

Incidentmanagement

Daarnaast stimuleert Rijkswaterstaat de markt om met nieuwe slimme toepassingen te komen zoals de inzet van drones voor dijkinspecties. Onlangs heeft Rijkswaterstaat een Drone Challenge georganiseerd. Hier kregen marktpartijen de kans te laten zien hoe autonoom vliegende drones kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld incident- en verkeersmanagement. De uitkomsten van de challenge worden binnenkort bekendgemaakt.

Het gebruik van drones moet veilig zijn en niemand in gevaar brengen, benadrukt het ministerie. Een combinatie van regelgeving, opleiding, voorlichting en het gebruik van technologische hulpmiddelen moet hiervoor zorgen. Dit geldt niet alleen voor de professionele inzet van drones, maar ook voor recreatieve dronevliegers. Daarom start voor de feestdagen een voorlichtingscampagne op social media, bij evenementen en de online droneverkooppunten. Die moet amateur dronevliegers wijzen op de veiligheidsvoorschriften.

Lees ook: ‘Een drone telt vier keer zo veel’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.