Auto vol ADAS-apparatuur doet mee aan TNO-test. FOTO VerkeersNet

ANWB: automobilisten willen regels voor databescherming

84 procent van de Nederlandse automobilisten wil specifieke regelgeving voor het beschermen van de data die hun voertuig genereert. Van die groep is ruim eenderde van mening dat deze bescherming in de nationale wetgeving moet worden vastgelegd. Bijna tweederde vindt dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor Europa. Dat blijkt uit een peiling van de ANWB onder 10.500 ANWB-leden.

ANWB-leden blijken het meest bereid om data de delen met de lokale garage en de ANWB. Een meerderheid van 81 procent is bereid om data te delen met de lokale garage. Ruim 72 procent is bereid deze data te delen met de ANWB. App-aanbieders worden het minst vertrouwd. Slechts 16 procent van de ondervraagden is bereid om autogegevens te delen met een app aanbieder.

Zuinig rijden

In de peiling is ook gevraagd in welke situaties men bereid is om data te delen. Ruim negen op de tien ondervraagden is bereid om op afstand toegang aan de wegenwacht-monteur te bieden om informatie in te winnen over de pechlocatie en de status van het voertuig. Bijna driekwart van de automobilisten is ook bereid om de garage toegang te geven tot de diagnostische gegevens van het voertuig.

Het pro-actief volgen van het voertuig door de autofabrikant of de garage wordt iets minder gewaardeerd. Tweederde van de automobilisten is bereid om gegevens te delen om automatisch een signaal te krijgen als de auto toe is aan reparatie of een onderhoudsbeurt. Het bijhouden van het rijgedrag ten behoeve van korting op de autoverzekering wordt door 57 procent van de ondervraagden gewaardeerd. Voor zuinig rijden-tips is slechts 37 procent van de ondervraagden enthousiast.

Belgeschiedenis

Het minst enthousiast waren de ondervraagden over het delen van gegevens uit de mobiele telefoon met het voertuig. Minder dan één derde blijkt bereid om het adressenboek, de belgeschiedenis en mailberichten uit de mobiele telefoon met de auto te synchroniseren.

De peiling is in oktober en november 2018 gehouden onder 10.500 ANWB-panelleden. Het is een vervolg op een onderzoek naar databescherming uit 2015. De belangenvereniging deed dit destijds samen met haar Europese zusterclubs. De uitkomsten van beide onderzoeken komen volgens de ANWB overeen. In 2015 liet 94 procent van de ondervraagden weten het belangrijk te vinden dat er specifieke regelgeving komt die de automobilist en zijn privacy beschermt.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.