Grootschalige campagne moet jongeren motiveren vroeg rijlessen te nemen

Om meer jongeren te motiveren vroeg met rijlessen te beginnen, start 2toDrive in oktober een uitgebreide campagne. Het programma voor 17-jarige automobilisten werpt namelijk z’n vruchten af, merken de initiatiefnemers, waaronder TeamAlert, CBR en RDW. Het slagingspercentage onder deze jongeren is hoger en bovendien zijn ze gemotiveerder.

De afgelopen drie jaar slaagden meer 17-jarigen dan 18-jarigen voor de eerste keer voor hun rijexamen. Het gemiddelde slagingspercentage van de laatste drie jaar is ruim 56 procent; bij de groep van 18 jaar en ouder was dat 48 procent. 17-jarigen lijken gemotiveerder te zijn om de weg op te gaan, ondanks dat het onder begeleiding moet.

Wetenschappelijk aangetoond is het niet, maar de SWOV verwacht dat een uitbreiding van begeleid rijden leidt tot minder slachtoffers onder met jonge, beginnende bestuurders. Op dit moment doen zo’n 310.965 jongeren mee met het project.

Ongelukken

In 2011 begon het experiment waarmee jongeren vanaf hun 17e rijexamen mogen doen, een van de maatregelen waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het aantal ongelukken onder jonge en onervaren bestuurders wilde terugbrengen. In maart 2018 werd de proef omgezet in wetgeving.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.