Stikstof-uitspraak: maximum snelheid op vijf trajecten omlaag

De voorgenomen snelheidsverhoging op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen gaat niet door. En op vier trajecten op de Veluwe moet de snelheid omlaag. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen mag je overdag 100 kilometer per uur. Tussen 19:00 en 6:00 is 130 toegestaan. Bedoeling was om de ‘beperking’ overdag weg te halen, getuige de aangenomen motie Visser-Hoogland in 2015. Dus: de hele dag maximaal 130 kilometer per uur. Maar dat gaat nu niet door.

Oog in oog

Ook op vier andere trajecten, gelegen op de Veluwe, staat kabinet oog in oog met een tegenvaller. Daar moet het maximum van 130 naar 120 kilometer per uur. Het gaat om de A1 tussen de aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen; de A28 tussen de aansluiting Strand Nulde en de aansluiting Strand Horst; de A28 tussen de aansluiting Strand Horst en knooppunt Hattemerbroek en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en de aansluiting Epe. Het verkeersbesluit was daar nog niet onherroepelijk. Tegen de snelheidsverhoging was beroep ingesteld.

Een en ander vloeit direct voort uit een uitspraak van de Raad van State, afgelopen mei. Toen oordeelde de afdeling bestuursrechtspraak dat het PAS niet als toestemmingsbasis kan worden gebruikt voor allerlei projecten, waaronder de aanleg of uitbreiding van wegen. De PAS voldoet namelijk niet aan Europese regelgeving.

Al gestart

Op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen voerden wegwerkers net aanpassingen door om de snelheidsverhoging mogelijk te maken. Op twee rijstroken komt extra stil asfalt, nodig om binnen de geluidsnormen te blijven. De minister benadrukt in haar brief dat daar sowieso al aan de weg gewerkt moest worden.

Ze schrijft verder dat Rijkswaterstaat enige tijd nodig heeft om de bebording op de rijkswegen aan te passen. Op 1 oktober moet de klus geklaard zijn. De gevolgen van de PAS-uitspraken van de Raad van State worden momenteel breder in kaart gebracht. De minister wil de Kamer voor november informeren over de gevolgen van uitspraak voor andere projecten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.