File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Kabinet pakt stikstofprobleem aan met ‘gerichte snelheidsverlagingen’

File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Het kabinet pakt het stikstofprobleem onder meer aan door ‘gerichte snelheidsverlagingen’ in te stellen op plaatsen waar dat echt leidt tot minder neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden. Dat meldt verantwoordelijk minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en is in lijn met wat de commissie-Remkes eerder adviseerde.

Automobilisten hoeven het gaspedaal dus alleen los te laten op plaatsen waar dat direct effect heeft op de uitstoot. Verder rekent het kabinet erop dat maatregelen die al op stapel staan in het kader van het Klimaatakkoord, zoals de overgang naar elektrisch rijden, tot een lagere uitstoot van stikstof zullen leiden.

Naast automobilisten moeten ook boeren een bijdrage leveren. Het kabinet zet in op vrijwillige sanering van boerenbedrijven en investeert in innovaties voor boeren die willen blijven.

Geen makkelijke oplossing

Het kabinet wil volgens Schouten “snel en zorgvuldig” maatregelen treffen om het stikstofprobleem op te lossen. Per gebied wordt in kaart gebracht welke maatregelen nodig zijn om de natuur te herstellen en tegelijkertijd de vergunningverlening weer op gang te brengen.

“Makkelijke en snelle oplossingen zijn er niet”, zegt Schouten. “Maar duidelijk is dat de uitstoot van stikstof omlaag moet.” Het kabinet is bereid “extra financiĆ«le middelen te reserveren”. Concrete bedragen worden niet genoemd, maar volgens ingewijden gaat het in totaal om enkele honderden miljoenen.

Bron: ANP

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.