Brug Boskoop BEELD Wikipedia/ cc

Hefbrug Boskoop per direct dicht, twee anderen in onderzoek

Brug Boskoop BEELD Wikipedia/ cc

De hefbrug bij Boskoop is per direct gesloten omdat die onveilig is. Dat maakte de provincie Zuid-Holland donderdagavond bekend. Twee soortgelijke bruggen in Zuid-Holland worden nu ook onderzocht, maar die lijken vooralsnog veilig. Het verkeer bij Boskoop moet nu onverwacht via andere manieren de Gouwe over. Fietsers kunnen met een pontje over. Ook scheepvaartverkeer ligt er stil.

De constructie van de befaamde hefbrug is onveilig, meldde de provincie, die de brug beheert. Dat bleek bij een controle. In de jaren negentig is verzuimd de brug op adequate wijze te versterken toen er voetpaden aan zijn gehangen, zei gedeputeerde Floor Vermeulen donderdagavond.

Volgens gedeputeerde Vermeulen is in Boskoop dus lange tijd sprake geweest van een onveilige situatie. “Ik ben dan ook erg geschrokken”, zei hij donderdagavond tegen Omroep West.

Spoedonderzoek

Ook in Waddinxveen en Alphen aan den Rijn staan dit soort hefbruggen, maar volgens de provincie zijn er geen aanwijzingen dat die onveilig zijn. De noodzakelijke versterkingen zijn in elk geval in Waddinxveen indertijd wél aangebracht. Omroep West meldt dat de Alphense brug na spoedonderzoek veilig is verklaard.

Auto’s en vrachtwagens moeten tot vermoedelijk zaterdag nog omrijden. Hoelang de brug gesloten blijft, valt niet te zeggen, maar het kan weleens weken of maanden gaan duren.

De brug dateert uit 1935. De Gouwe is een gekanaliseerde rivier en een belangrijke route voor de binnenvaart.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.