Mercedes-b politiewagen. FOTO Politie

Weer hogere straffen op zware verkeersovertredingen aangekondigd

Mercedes-b politiewagen. FOTO Politie

Wie met een slok teveel op achter het stuur gepakt wordt, loopt straks het risico dat hij al gelijk na de uitspraak van de rechter zijn rijbevoegdheid kwijt is. Diegene mag dan meteen na veroordeling niet meer de weg op, ook niet tijdens een eventueel hoger beroep. Het is een van de punten uit een wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Deze week aanvaardde de Eerste Kamer al een wetsvoorstel dat vanaf 1 januari 2020 hogere straffen op ernstige verkeersdelicten mogelijk maakt. Zo riskeren automobilisten die opzettelijk meerdere verkeersregels aan hun laars te lappen, bijvoorbeeld straks maximaal twee jaar gevangenisstraf. De maximum straf voor alcohol in het verkeer gaat omhoog van 3 maanden naar 1 jaar.

Stok achter de deur

Grapperhaus wil met de maatregelen die nu in consultatie zijn gegaan, ‘verder doorpakken’. Mensen die regelmatig de verkeersregels aan hun laars lappen kunnen een rechterlijk rijverbod krijgen van ten hoogste vijf jaar. Dat gaat verder dan ontzegging van de rijbevoegdheid. ‘Stok achter de deur’ is een vervangende hechtenis. Gevangenisstraf dus.

Het rijverbod geldt niet alleen voor gevallen waarin sprake is van rijden onder invloed. Maar ook voor bijvoorbeeld wegpiraten die zijn veroordeeld voor het rijden zonder (geldig) rijbewijs of die tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid toch de weg op gaan.

Rijbewijs kwijt

Ook bij deze maatregel kan de rechter bepalen dat het direct na het vonnis ingaat. En ook hier kan iemand een gevangenisstraf krijgen als diegene zich niet aan het verbod houdt. Bij een ontzegging van de rijbevoegdheid kan dat niet.

Als de ontzegging van de rijbevoegdheid of een rechterlijk rijverbod twee jaar of langer duurt, is een bestuurder straks automatisch zijn rijbewijs kwijt. Hij moet dan opnieuw rijexamen doen. Deze maatregel geldt ook als iemand in de vijf jaar voorafgaand aan de veroordeling al eerdere, kortere ontzeggingen van de rijbevoegdheid opgelegd heeft gekregen voor in totaal twee jaar of meer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

3 reacties op “Weer hogere straffen op zware verkeersovertredingen aangekondigd”

Cees Wildervanck|21.11.19|12:08

Het is al zó lang bekend dat je eerst een hoge gevoelsmatige pakkans moet creëren wil welke straf dan ook effect hebben. En de politie heeft hier echt niet altijd de capaciteit voor. Dit is weer de spreekwoordelijke vuist op tafel, waar net een slagroomsoes op lag.

Marlien Wilgenhof|10.11.19|15:40

Hou ons maar op de hoogte met vervolg nieuws.
Marlien Wilgenhof

Marlien Wilgenhof|10.11.19|15:38

Ben benieuwd als dit gaat helpen. Er zijn zoveel voorlichtingen gegeven, maar bepaalde mensen hebben er lak aan. Ze zetten zichzelf en anderen gewoon in gevaar. Ik kijk dus echt uit naar de resultaten van deze maatregelen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.