Weginspecteur Inspectie Leefomgeving en Transport BEELD ILENT

‘Berekeningen in milieumaatregelen personenvervoer gedateerd’

Weginspecteur bij ILT-auto

De berekeningen die bepalen of een milieumaatregel op gebied van personenvervoer kosteneffectief is en zodoende in een vergunning kan worden voorgeschreven, is gedateerd. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Actuele tarieven zorgen er volgens het orgaan dat toeziet op de naleving van regelgeving indirect voor dat uitstoot van luchtverontreinigende stoffen afneemt.

De laatste berekeningen dateren van 1995, meldt de toezichthouder. Hierin ging de overheid uit van de hoge rentestand van die tijd. Dat geeft, schrijft de ILT, geen goed beeld. “Hierdoor was een aantal emissiebeperkende maatregelen indertijd te duur. Die situatie is inmiddels achterhaald omdat de rente al jaren veel lager ligt.”

Actualiseren

De ILT, die toezicht houdt in onder meer de sectoren bus, spoor en taxi, stelt voor om de kostenberekening van milieumaatregelen voor schone uitstoot regelmatig te actualiseren op basis van de reƫle rente. Om in de toekomst juiste berekeningen te maken, pleit de inspectie ook om rekening te houden met de jaarlijkse inflatie.

Actuele tarieven zorgen volgens de ILT indirect voor minder uitstoot van luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof, stikstof en zwaveldioxide. Want wanneer milieumaatregelen kosteneffectief zijn, kan de overheid het nemen van maatregelen afdwingen bij bedrijven.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.