A2 ring Utrecht BEELD IenW, Ivo Vrancken

Nieuwe limiet snelweg in Google Maps: vanaf 17.00 uur gaat snelheid omhoog

Luchtfotografie Nederland, mei 2014, Utrecht, A2 Utrecht, The Wall. Ring Utrecht t.h.v. The Wall in de kijkrichting van de Leidsche Rijntunnel.

Hoewel het gaspedaal indrukken een stuk makkelijker is nu het flink rustiger is op de weg, houdt iedereen zich netjes aan het nieuwe snelheidsmaximum. Alhoewel: vanaf 17.00 uur gaat de snelheid wel iets omhoog. Dat blijkt uit een analyse van Google Maps-data door Localyse in opdracht van VerkeersNet. De dataleverancier, die als enige ter wereld deze data kan uitlezen, keek verspreid over twee weken naar vijf drukke trajecten.

Langzamer rijden? Echt niet! Zo stond een ruime meerderheid van de dagelijkse weggebruikers tegenover de verlaging van de maximumsnelheid overdag. Een peiling van EenVandaag en het AD onder ruim 30.000 mensen met een rijbewijs liet dat goed zien. Ze blijven, zeggen ze, net zo lang 130 kilometer per uur rijden totdat ze boetes krijgen. De meesten daarvan denken dat het onveiliger wordt en ze langer onderweg zijn. Anderen vinden het betutteling en zijn uit principe tegen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) waarschuwde eventuele snelheidsduivels. Vanaf het moment dat 100 van kracht wordt, wordt er ook gehandhaafd en riskeren automobilisten een bekeuring als zij toch nog harder rijden. “De politie knijpt geen oogjes toe.”

Teruggelopen

Zo zag de wereld er begin maart uit. Dat het coronavirus alles overhoop zou gooien, kon Grapperhaus niet geweten hebben. Zondag 22 maart was de verkeersdrukte op het snelwegennet teruggelopen met 65 procent.

Vrijdag 13 maart gingen de regels stapsgewijs in. Sinds de maandag daarop, de 16de, geldt het nieuwe snelheidsmaximum overal. Hoe weggebruikers die omslag die dagen ervoeren, liet onderzoek van het NRC goed zien. De krant analyseerde data van de NDW over de periode 29 februari tot en met 18 maart. Slechts 5 procent reed die laatste dagen harder dan 110 kilometer per uur, kwam hieruit naar voren.

Hoe is het zo’n vier weken later? Houdt iedereen zich nog steeds keurig aan de nieuwe regels?

Idioot

Voor een analyse benaderde VerkeersNet Localyse, een Google Cloud-partner die als enige ter wereld Google Maps-data kan uitlezen. Jelle Draijer keek verspreid over twee weken naar vijf drukke trajecten.

Eerst nog even wat over de data zelf. “Goed om te weten is dat waar we naar kijken zijn gemiddelde snelheden over het hele traject. Dat wil zeggen: als er één idioot die als nog 180 dat hele stuk met z’n Ferrari heeft afgelegd, dan heeft ‘ie invloed op het gemiddelde. Hoe dan ook, we kijken dus naar het gemiddelde en niet naar de individuele reisbeweging.”

A12 Utrecht-Den Haag BEELD Localyse
A12 Utrecht-Den Haag. De vijf linker kleuren zijn de dagen. Op de x-as de tijden, op de y-as de snelheid. BEELD Localyse

Draijer keek allereerst naar de situatie op de A12 van Utrecht naar Den Haag tussen 2 en 8 april. Een stuk waar de nieuwe regels impact hebben. Bij De Meern mocht je 120 kilometer per uur, een stuk verder 130 km tot voor Gouda en daar weer 100. Na Zoetermeer 130 km tot even voor Den Haag weer 100 km tot uiteindelijk 80 km.

Wat hem het eerst opvalt: de dip op de maandag, dinsdag en donderdag tussen 7 uur en 7.30 uur ’s ochtends. Daar is toch nog iets van een spits te zien, in tegenstelling tot de vrijdag en de woensdag. “Ik las dat toch nog 40 procent van de organisaties open zijn en van hun mensen verwachten om op het werk te verschijnen”, verklaart Draijer. Opvallend is dat zo’n spits niet overal te zien is – waarover straks meer.

Vrolijk

Dan de snelheid. “Over de hele dag zie je hetzelfde patroon. Tot een uurtje of vier rijdt iedereen nagenoeg 100 kilometer per uur. Maar naar aanloop van 19.00 uur zie je dat mensen harder gaan rijden. Dat begint al vanaf 17.30 uur. Na 19.00 gaat iedereen vrolijk richting de 110 kilometer per uur rijden.”

Die langzame toename verklaart hij door etenstijd. “Tussen half zes en half zeven zit half Nederland achter de aardappelen. Dan is het rustiger op de weg. Een toename in snelheid betekent vaak een afname van het aantal auto’s op dat moment.”

Het beeld van 2 tot en met 8 april is nagenoeg hetzelfde als twee weken eerder: van 18 tot en met 25 maart. Hij keek toen niet alleen naar de A12, maar ook naar de A4 van Den Haag naar Amsterdam. Ook een stuk waar het wennen is aan de nieuwe maatregelen: even na Den Haag mocht je 130 km/uur tot Schiphol.

Zakken

Alle dagen zijn de patronen op beide trajecten nagenoeg hetzelfde, zegt hij. Iedereen houdt zich netjes aan de nieuwe maximumsnelheid. Zoom je iets in, dan zie je dat op de A12 iets harder wordt gereden tijdens de ochtend- en de middagspits. Het gaat dan om zo’n 105 kilometer per uur. En ook hier zie je dat de snelheid vanaf 19.00 uur weer omhoog gaat, richting de 110 kilometer per uur.

“Daar over gesproken, dat gemiddelde van 110 kilometer per uur. Je hebt het vast zelf wel eens ervaren. Hele stukken rij je 100-120 op de snelweg. Dan ben je geneigd te denken: mijn gemiddelde snelheid zal ook wel rond zo’n snelheid liggen. Maar je gemiddelde snelheid ligt eigenlijk altijd rond de 65-75 kilometer per uur. Je moet afremmen binnen de bebouwde kom, er zijn verkeerslichten, je moet hier en daar wachten. Zo zakt je gemiddelde snelheid. En dat zie je hier ook gebeuren. We kijken natuurlijk naar een langer traject op de snelweg, maar kijk je iets gedetailleerder, dan zie je dat er 80km-stukken zijn of viaducten waar mensen moeten afremmen.”

Wat is het verschil met het Noorden van het land? We kijken naar de A7 van Heerenveen naar Groningen, een traject waar je een groot stuk 130 mocht.

A7 Heerenveen-Groningen BEELD Localyse
A7 Heerenveen-Groningen BEELD Localyse

“Het is een andere routelengte, een andere omgeving ook, dus je ziet wat kleinere verschillen”, zegt Draijer. “Maar je ziet een vergelijkbaar patroon: wederom rond 7 uur en 7.30 uur toch nog een soort ochtendspits. En ook hier zie je dat de snelheid rond 17.30 uur langzaam klimt en blijft het stijgen tot een uurtje of acht. Dan rijdt iedereen gemiddeld rond de 110 over dit traject.” Verder is te zien dat iedereen zich overdag netjes aan de nieuwe maximumsnelheid houdt.

Grilligheid

Die ‘deukjes’ kunnen komen door werkzaamheden, denkt hij. “Ik heb een heel stuk van de zuidelijke ring van Groningen meegenomen en daar zijn behoorlijk wat werkzaamheden. Ik denk dat dat links en rechts wel verklaart waarom je meer grilligheid in de grafieken ziet.”

Van het Noorden gaan we meer richting het Oosten, naar de A28 tussen Amersfoort en Zwolle. Vanaf Nijkerk mocht je 130 km/uur tot vlak voor Zwolle.

A28 Amersfoort-Zwolle BEELD Localyse
A28 Amersfoort-Zwolle BEELD Localyse

Het eerste dat Draijer opvalt is dat je geen duidelijke ochtendspits ziet. “Het zijn aannames, maar het is rustiger in het gebied: minder werkgevers, minder mensen, minder auto’s.” Twee dipjes rond 16.30 uur springen ook in het oog. Incidenten, denkt hij. Draijer merkt nog iets op: op maandag en donderdag rijden mensen op bepaalde stukken rond de 110.

Gaspedaal

Hoe zou dat komen? “Dit is een hele interessante route. Ik reed er zelf vaak, toen ik nog in Zwolle werkte. Het is een stuk met heel weinig afslagen. Je kunt het hele stuk je gaspedaal indrukken.” Maar naast deze details ook hier hetzelfde beeld: de meesten rijden keurig netjes 100 km/uur en rond 16.30 uur klimt het gemiddelde iets omhoog om vanaf 19.00 uur het hardst te stijgen.

Tenslotte kijken we naar de A2 van ‘s-Hertogenbosch naar Eindhoven. Hier mocht je een stuk 100, vervolgens 120 en tenslotte weer 100.

A2 Den Bosch-Eindhoven BEELD Localyse
A2 Den Bosch-Eindhoven BEELD Localyse

“Die ochtendspits missen we hier volledig”, zegt Draijer verbaasd. “Hooguit een klein deukje op de maandag en donderdag, de notoire werkdagen. Maar het is niet noemenswaardig.” Hoe dat komt? Draijer geeft een denkrichting. “Het coronavirus begon in Noord-Brabant en kwam daar ook het hardst aan. Ik kan me voorstellen dat de maatregelen nog meer nageleefd worden. Of dat er meer bedrijven dicht zijn en er minder woon-werkverkeer op de weg te vinden is.”

Patsboem

Hoe dan ook, verder is het beeld vrij hetzelfde, zegt hij. “Tot een uurtje of vijf blijft het maximum over alle dagen 100 km/uur. En tussen 17.00 uur en 18.00 uur zie je ook hier dat het langzaam begint te klimmen richting de 105 km/uur. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur is het vlak met hier en daar een uitschieter. Maar tussen 19.00 uur en 19.30 uur zie je de snelheid echt patsboem omhoog gaan naar gemiddeld 110.”

Ja, we kunnen concluderen dat eigenlijk iedereen zich wel netjes aan de snelheid houdt. Hoe zou dat komen? Het is een beetje psychologie van de koude grond. Maar Draijer wil zich er wel aan wagen. “Ik blijf erbij dat ik het interessant vind. Het is een groot ding, iedereen is erdoor geraakt. Hadden we corona niet gehad, dan denk ik dat we het volop over die stikstofdiscussie en veranderende maximum snelheid zouden hebben. Het kan zijn dat we ons bewust zijn dat we solidair moeten zijn. We houden ook van voetbal en staan achter onze teams. En nu bestaan die teams uit verpleegkundigen. Hoe dan ook, je kunt ook zeggen: misschien is het wel een zegen voor de VVD dat het afnemen hun paradepaardje door de coronacrisis is ondergesneeuwd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Nieuwe limiet snelweg in Google Maps: vanaf 17.00 uur gaat snelheid omhoog”

Re Imt|16.04.20|09:55

Solidair zijn ?doe niet zo naief hollanders en solidair ze zijn alleen bang voor de boetes die volgen voor een snelheidsovertreding en dat heeft niets met solidair te maken !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.