MIVB Brussel FOTO MIVB

Hele Brusselse gewest verandert volgend jaar in één grote 30 km-zone

MIVB Brussel FOTO MIVB

Het hele Brusselse gewest verandert vanaf 1 januari volgend jaar in één grote 30 km-zone. Het gaat om het hele stuk binnen de grote ring, de R0. Het gebied, met 19 gemeentes, is 162 vierkante kilometer groot. Slechts enkele toegangswegen worden uitgezonderd. Hier mogen mensen nog 50 km/u, en uitzonderlijk 70 km/u rijden.

De maatregel vloeit voort uit het ambitieuze mobiliteitsplan Good Move. De nieuwe Brusselse regering ging er begin maart mee akkoord. Doelstellingen zijn, naast de 30 km-zones, een flinke verlaging van het aantal auto’s en een enorme verhoging van het aantal fietsers.

Afwijking

Het nieuwe standaard snelheidsregime van 30 km/u geldt voor alle weggebruikers, met inbegrip van taxi’s, bussen, fietsers (speed pedelecs) en elektrische steps. Ook op busbanen en fietspaden moeten mensen zich eraan houden. Verkeersborden met 50 km/u, en uitzonderlijk 70 km/u, geven duidelijk aan welke wegen een afwijking vormen.

“Door het verkeer rustiger te maken, biedt deze maatregel ook betere voorwaarden voor de ontwikkeling van een echt lokaal leven”, zegt mobiliteitsminister Elke Van den Brandt. “Betere luchtkwaliteit, minder geluidshinder en een veiligere omgeving waar je met een gerust hart kan stappen of fietsen. Waar het verkeer rustiger is, staat de mobiliteit ten dienste van de stad en haar inwoners. Daar hebben we allemaal baat bij.”

Aankondiging

Vanaf september 2020 zullen er 50 km/u-borden geplaatst worden langs de wegen waar nog 50 km/u gereden mag worden. Bij de ingangen van het Gewest zullen vóór 31 december borden geplaatst worden waar het nieuwe algemene snelheidsregime aangekondigd wordt. De honderden borden die in het gewest momenteel het begin en het einde van de 30km-zones aangeven, zullen tegen 31 maart 2021 geleidelijk en wijk per wijk verwijderd worden.

De definitieve kaart van het Gewest met de geldende snelheidsbeperkingen voor elke straat wordt eind mei vrijgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.